Biserica „Spirea Nouă” din Sectorul 5, bijuterie arhitectonică în stil renascentist

sectorul 5
Biserica Spirea Nouă FOTO Spireanoua.com

În sectorul 5, în zona Puișor există o bijuterie bisericească: biserica „Spirea Nouă”. Ceea ce o face deosebit de interesantă este pictura în stil renascentist a sfântului lăcaș.

Este încă unul dintre monumentele superbe pe care le recomandă Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al sectorului 5. Frumoasa bisericuță este martoră la viețile oamenilor locului de peste 200 de ani.

Exista şi biserica Spirea Veche, dar care a fost demolată în perioada comunismului pentru construirea Casei Poporului.

Denumirea „Spirea” vine de la un doctor grec pe nume Spiridon. De aici vine şi denumirea Dealul Spirii.

Bisericile Spirea Veche şi Spirea Nouă au luat denumirea de la zonele care alcătuiau Dealul Spirii.

Vechi lăcaș al credinței românești

Biserica „Spirea Nouă” a fost ctitorită în anul 1768 de un grup de preoți și credincioși din partea locului și purtând hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica „Spirea Nouă” a fost pictată în 1883 de către C. Enescu, în stil renascentist.

Cum spuneam, amplasată în apropierea hotelului Marriot, Biserica „Spirea Nouă” este unul dintre edificiile de o importanță istorică deosebită situate în Sectorul 5.

Biserica a fost construită la sfarsitul sec. al XVIII-lea. Nu există documente care să ateste cu certitudine anul construcției.

Catagrafia din anul 1810 a bisericilor din Mitropolia Ungro-Valahiei, menționează că în anul 1799, Mitropolitul Dosoftei a hirotonit pentru această Biserică pe preotul Vasile Sin Popa. Se mai amintește de preotul Constantin Sin, hirotonit pentru parohia Găiseni in anul 1775, de diaconul Preda, de preotul Mihai Sin Constantin hirotonit pentru Biserica Izvorul la anul 1785, care au fost transferați apoi la Biserica Spirea Nouă, fără a se preciza anii transferării. Din condica hirotoniilor săvârșite de Mitropolitul Grigore Dascălul, în perioada 1823-1843, aflăm de următorii preoți hirotoniți pentru Biserica Spirea Noua: Mihail Sin Adam în anul 1827, Teodor Sin Popa Vlad în 1831 și Stere Sin Păun în 1832.

Mulți ctitori

Într-un scurt istoric al Bisericii intocmit de preotul Petre Popescu, numit la această biserică în anul 1837, acesta arată că ar fi construită probabil în anul 1788. Pe clopotul mic al Bisericii se află inscripția “anul 1800”.

În altar, la proscomidie, există o pisanie pe care sunt înscrise cuvintele “Ctitorii Sfintei Biserici, vii sau morți” – după care urmează un pomelnic cu 96 de nume. La sfârșit se mai adaugă anul 1836, dovada că în această perioadă s-au făcut reparații mai mari iar donatorii au fost trecuți drept ctitori.

Biserica „Spirea Nouă”, pictură bine întreținută

sectorul 5
FOTO Spireanoua.com

Prima pictură a bisericii a fost în frescă, iar cea actuală este pictată în ulei și suprapusă peste vechea pictură. Este în stilul Renașterii și a fost executată de pictorul C. Enescu în anul 1883. A fost recondiționată de trei ori: în 1922 de pictorul Alexandru Potaschi, în 1938 de pictorul Ioanid și în 1956 de pictorul Gheorghe Răducanu.

În anul 1922 s-au efectuat lucrări de prelungire cu opt metri prin construirea pridvorului din fața Bisericii.

În 1938 s-a construit clopotnița din curtea Bisericii, în urma demolării clopotniței din fața Bisericii, construită în 1882.

Grijă permanentă a enoriașilor și a preoților

În anul 1965 s-a construit gardul de fier care împrejmuiește curtea bisericii. În 1995 s-a introdus în Biserică încălzirea cu gaz metan. În 1996 s-a construit și pictat Capela din corpul Casei parohiale și s-a pictat o parte din exteriorul pereților Bisericii, iar in anul 1998 s-a construit Capela pentru aprins lumânări. Pictura în ulei a celor două Capele (interior și exterior), precum și cea de exterior a Bisericii a fost executată de pictorul Andrei. În anul 1999 s-a pus pardoseala din gresie și s-a asfaltat curtea, iar în 2001-2002 s-au executat strane sculptate din lemn de stejar, iconostas, strane ale cântăreților și scaun arhieresc.

Din anul 1985 până în anul 2010 preot paroh al Bisericii este preotul Constantin Mihăescu, urmat de preotul Gheorghe Vanghele.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.