Portretul lui Lucian Netejoru, cel mai iubit magistrat de către Liviu Dragnea

Cerberul magistraţilor pentru următorii trei ani

Atent cu sesizările împotriva unor magistraţi critici ai sistemului şi insensibil la derapajele altora, şeful IJ „veghează”, pentru încă trei ani, asupra activităţii procurorilor şi judecătorilor.

Netejoru are la dispoziţie încă trei ani pentru a se ocupa, teoretic, de cercetarea disciplinară a judecătorilor și procurorilor, de verificarea conduitei magistraților, dar și condiția bunei reputații.

În ciuda rezultatelor modeste ale IJ, Lucian Netejoru a fost validat pentru un nou mandat în urma organizării unui concurs care ridică mari semne de întrebare. Astfel, deşi a fost unicul candidat şi doi judecători din Comisia de concurs şi-au anulat fişele de notare, Netejoriu a fost ales şef al IJ cu punctaj maxim. Acest lucru a fost posibil în urma unor artificii privind modalitatea de notare, artificii inventate chiar înainte de susţinerea concursului de şefa CSM, Lia Savonea.

Ultimii ani de mandat ai lui Netejoru la şefia IJ au fost umbriţi de acuzaţiile de părtinire şi de „execuţii” imediate în condiţiile în care Netejoru s-a plâns de mai multe ori că nu are inspectori suficienţi pentru volumul de muncă din instituţie, în timp ce IJ deschide dosare de cercetare disciplinară şi se autosesizează imediat când un magistrat este criticat de luju sau Antena3.

Raportul de activitate pe ultimul relevă faptul că 55% dintre acţiunile disciplinare are IJ sunt anulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce echivalează cu o rată a achitărilor de 55 de procente. Cu toate acestea, Netejoru a fost susţinut cu înverşunare de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader şi de Liviu Dragnea care au iniţiat o ordonanţă de urgenţă cu dedicaţie pentru Netejoru pentru a fi păstrat în funcţie ca interimar până la organizarea unui nou concurs, în condiţiil eîn care mandatul acestuia expirase.

Netejoru a fost păstrat în funcţie ca interimar printr-o ordonanţă de Guvern dedicată exclusiv şefului IJ. Asta s-a întâmplatat chiar în perioada în care Liviu Drgnea a făcut o plângere la IJ pentru verificarea dosarelor pe care le are în instanţă şi în curs de cercetare şi a cerut imperativ ministrului Tudorel Toader să promoveze o ordonanţă de urgenţă în acest sens, lucru care s-a şi întâmplat pe 5 septembrie 2018.

Lucian Netejoru a fost cercetat de DNA după o plângere a Cameliei Bogdan, care a demonstrat că este mebru al Marei Loje Naţionale a României, lucru interzis de statutul magistraţilor şi calitate care nu a fost trecută în declaraţia de interese. Dosarul a fost clasat pe motiv de prescriere a faptelor, acuzaţia fiind de fals în declaraţii.

Netejoru absolvit facultatea de Drept în 1994 la o universitate obscură, Universitatea Ecologică din Bucureşti şi şi-a făcut doctoratul la Academia de Poliţie din Bucureşti, tema fiind Ordine Publică şi siguranţă Naţională. Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit că lucrarea sa a fost copiată aproape în integralitate, el având nevoie de doar trei cărţi pentru a deveni doctor. Îndrumător de doctorat i-a fost chestorul Costică Voicu care nu a observat că 150 de pagini din cele 300 ale lucrării au fost copiate din cărţile sale. În ciuda acestei „performanţe”, cariera lui Netejoru nu a avut de suferit.

Colecţionar de tablouri, Netejoru nu menţionează acest lucru în declaraţia de avere, rubrica dedicată bunurilor a căror valoare depăşeşte 5.000 de euro fiind goală.

În august 2018, Netejoru şi-a dat în judecată instituţia p ecare o conduce dar şi CSM-ul. Potrivit ziare.com, Netejoru a cerut judecătorilor să oblige CSM şi IJ la recalcularea diurnei pentru zilele nelucrătoare în care nu se deplasează de la Giurgiu la Bucureşti şi plata acesteia din 2015 până în prezent. ” Netejoru cere ca recalcularea/calcularea diurnei in cuantum de 2% pentru zilele nelucratoare in care nu s-a deplasat/nu se va deplasa in localitatea de domiciliu, orasul Giurgiu, si nu a beneficiat/nu va beneficia de decontarea cheltuielilor”. Procesul a fost suspendat de Tribunalul Bucureşti la data de 23 aprilie, după ce nici avocatul IJ, nici al CSM şi nici Netejoru nu s-au prezentat la proces.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere publicate de Lucian Netejoru, din iunie 2018, judecatorul are un venit anual de 250.000 de lei, salariul de inspector-sef. Aproximativ 20.000 lei/lunar.

Netejoru a mai incasat aproximativ 135.000 de lei din diverse diurne si alocatii: 3.158 lei – diurna delegare, 99.607 lei – diurna detasare, 29.298 lei – alocatie locuinta si 374 lei – alocatie pentru calatorii anuale.

Soţia sa, Mariana Netejoru, este angajată pe postul de consilier juridic la cabinetul notarial al Lidiei Bărbulescu, o fostă judecătoare controversată.

CITIȚI ȘI:

Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura

Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri

Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare

Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare

Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.