După ce Marele „Hristos al Pacificului” din Lima a devenit un simbol al corupţiei, acum se cere înlăturarea lui

Hristos Pacific Lima, sursa: AFP și LaCroix

A fost instalată în urmă cu opt ani pe o colină de deasupra capitalei şi era menită „să binecuvânteze Peru”.

În loc de asta, statuia gigantică a lui Hristos din Lima, finanţată de BTP Odebrecht, grup brazilian în centrul unui mare scandal în întreaga Americă latină, a devenit un „simbol al corupţiei” şi mulţi cer să fie înlăturată.

Guvernul ţării şi Biserica Catolică nu se grăbesc însă să ia o decizie.

Autor: Octavian Ionașcu

Statuia de 37 de metri înălţime, un „vis personal” al preşedintelui de la acea vreme Alan Garcia (2006-2011), tronează din 2011 în vârful unei coline de deasupra golfului de lângă capitala peruană. În pofida peisajului neîngrădit asupra Pacificului şi a oraşului, turiştii nu par să fie interesaţi de uriaşul Hristos, spre deosebire de statuia Hristos Mântuitorul de pe muntele Corcovado de la Rio, vizitată de milioane de persoane anual. Situl din Peru, prea depărtat de centrul oraşului, prăfos şi insuficient amenajat, pare aproape abandonat, scrie France Presse într-un articol preluat de La Croix.

La doar 200 de metri depărtare se află două monumente militare dedicate eroilor războiului din 1879-83 cu Chile care sunt perfect întreţinute.

Un „Iisus” de 800.000 de dolari

„Este un Hristos similar celui de pe Corcovado pe care l-am botezat Hristos al Pacificului. Am reunit un grup de prieteni şi de companii (pentru a finanţa construcţia) şi mi-am pus la bătaie şi propriile economii pentru că aş vrea să fie o figură care să binecuvânteze Peru”, a declarat atunci Alan Garcia.

Construit din beton şi plastic, monumentul a costat 800.000 de dolari, fiind finanţat în principal de Odebrecht. Fostul şef al statului a dat 30.000 de dolari din buzunarul său.

Când a fost inaugurată marea statuie a lui Hristos pe 29 iunie 2011, cu o lună înainte de sfârşitul mandatului lui Alan Garcia, grupul brazilian se pregătea să dea în folosinţă linia 1 a metroului din Lima. Se ştie acum că Odebrecht a dat mite în valoare de 7 milioane de dolari pentru a obţine concesiunea, potrivit mărturisirilor unor responsabili din companie.

Gigantul brazilian BTP a vărsat timp de peste un deceniu un total de 788 de milioane de dolari în 12 ţări latinoamericane pentru a obţine contracte, potrivit Departamentului american al Justiţiei (DoJ). În Peru, compania a recunoscut că a dat mite în valoare totală de 29 de milioane de dolari între 2005 şi 2014.

Hristos Pacific Lima, sursa: AFP și LaCroix
Hristos Pacific Lima, sursa: AFP și LaCroix

În ultimii ani, numele Odebrecht a devenit sinonim cu corupţia în Peru şi niciunul dintre ultimii patru preşedinţi ai ţării nu a scăpat nepătat.

Hristosul Odebrecht”, tolerat din… lipsă de bani

Alan Garcia (1985-1990 şi 2006-2011) s-a sinucis cu un glonte în cap pe 17 aprilie, în momentul în care poliţia venea la domiciliul său să-l aresteze.

Ollanta Humala (2011-2016) şi soţia sa Nadine Heredia au fost inculpaţi în mai de justiţia peruană fiind suspectaţi de spălare de bani, în timp ce Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) a fost plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 36 de luni, în timp ce ancheta asupra sa continuă.

La rândul său, Alejandro Toledo (2001-2006) a fost arestat marţi în SUA, unde locuia, în vederea extrădării.

În urmă cu câteva săptămâni, un ONG a lansat o campanie pentru a solicita retragerea uriaşei statui din Lima.

„Cerem retragerea lui Hristos al Pacificului, numit şi ‘Hristos al furtului sau Hristosul Odebrecht’, pentru că este un simbol al corupţiei, care i-a fost dat de Marcelo Odebrecht lui Alan Garcia”, a declarat pentru France Presse Cristhian Rojas, responsabil al ONG-ului „Es Momento” (Este momentul – n.r.), referindu-se la fostul CEO al BTP, acum în arest la domiciliu în Brazilia. „Este imposibil ca acest monument să continue să facă parte din spaţiul public al acestui oraş”, a adăugat el.

ONG-ul a trimis guvernului o petiţie în acest sens semnată de circa 4.700 de persoane.

Fără a se pronunţa pe fondului dosarului, guvernul lui Martin Vizcarra, actualul preşedinte, a răspuns că nu are „suficienţi bani pentru a face faţă cheltuielilor de demontare şi transport al monumentului”.

Hristos_Pacific_turisti_AFP_LaCroix

„Loc de pelerinaj”

Cristhian Rojas spune că ONG-ul său nu are nimic împotriva statuii însăşi – ei nu vor să deranjeze sensibilităţile locale într-o ţară majoritar catolică şi conservatoare – ci a ceea ce reprezintă, scrie The Jakarta Post. „Nu vrem să o demolăm sau să atacăm aspectul religios al monumentului, ci mai degrabă să atacăm simbolismul de corupţie”, a subliniat Rojas. „Alan Garcia a folosit o imagine religioasă pentru a curăţa un simbol al corupţiei”, a adăugat el.

Când statuia a fost înălţată, fostul papă Benedict a trimis un mesaj de felicitare, iar episcopul peruan ultra conservator Juan Luis Cipriani le-a cerut credincioşilor să transforme monumentul într-un „loc de pelerinaj”.

Conferinţa episcopală din Peru i-a mulţumit lui Garcia şi Odebrecht „pentru acest dar către catolicismul nostru”.

Acum biserica peruană preferă să păstreze tăcerea asupra solicitării ONG-ului „Es Momento”. „Este un subiect delicat”, a explicat pentru France Presse o sursă din cadrul Conferinţei episcopale locale.

Dar nu toată lumea vrea ca statuia să fie înlăturată. „Cred că ar trebui să rămână pentru că de când au pus statuia, multe familii vin, în special vara, pentru a petrece timp aici şi a se bucura de privelişte”, a declarat şoferul de taxi Elio Olazabal.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.