Programul “Start-up Nation – Romania”, pentru firmele înființate de la 1 februarie 2017, pe înțelesul tuturor

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, deruleaza de la 1 mai 2017 un program menit pentru stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii (SRL, SRL-D) numit Start-up Nation – Romania. Reprezentanții Centrului de Consultanta Prima Consult Galati explică în ce constă acest program.

Acesta este un program nou care se va desfasura pe o perioada de 3-4 ani. Deci practic toate regiunile din Romania pot sa aplice pentru acest program, indiferent de zona unde are sediul social SRL-ul respectiv. Pentru intrebari si alte informatii, intrati pe pagina Centrului de Consultanta Prima Consult.

Cei ca doresc sa faca parte din acest program trebuie sa isi infiinteze un SRL sau un SRL-D, dupa data de 01.02.2017, aici venind in ajutor Centru de Consultanta Galati care are solutia cea mai ieftina si sigura, pentru a infiinta un SRL sau un SRL-D, fara a pierde timpul la cozi interminabile,pentru un comision de doar 50 de lei.

Centru de Consultanta Prima Consult Galati va informeaza ca nu exista conditia ca asociatul sau asociatii sa fie la prima firma, asta doar in cazul SRL-ului, deoarece in cazul SRL-D una din conditii este aceea ca asociatul sau asociatii sa nu mai fi fost asociati in alte firme, de aici si denumirea de SRL-D(adica debutant). Prin urmare daca cineva care a mai fost asociat intr-un SRL, nu are interdictia de a participa la program.

Acest program este derulat pe un singur an si isi propune 10.000 de Startup-uri noi infiintate. Finantarea maxima care o poate dobandi un SRL nou infiint este de 200.000RON, dar se tine cont ca cheltuiala de TVA nu este eligibila.

Cheltuielile eligibile in acest program sunt: echipamentele, softwar, calculatoare, mobilier, promovare, crearea de website, parte de promovare pentru afacerea pe care o creaza si inclusiv chiria, aproape tot pachetul de care are nevoie un antreprenor la inceput, inclusiv consultanta pentru aplicarea acestui proiect sunt cheltuieli eligibile.

Inscrierea se va face online

Exista 5 criterii de selectie si toate aceste criterii insumeaza un puctaj maxim de 100 de puncte, impartite in functie de domeniul principal de activitate care este dat de codul CAEN al societati. Grila de punctaj este creeata astfel:30 de puncte in domeniul productiei, cu 25 de puncte industriile creative aici insumand soft-ware, it, arhitectura, tehologizare, studii de piata, creatie de film,sanatate, cu 20 de pucte zona de servicii adica constructii, baruri, service auto, iar pe ultimul loc este comertul si alte activitati. Œn afara obligatiilor stabilite prin actele normative in vigoare, aplicabile oricarui operator economic, intreprinderea beneficiara de ajutor de minimis in conditiile Programului Start-up Nation – Romania are si obligatia sa faca dovada, la momentul depunerii cererii de decont, a angajarii, cu contract de munca pe durata nedeterminata si cu norma intreaga, a minim 2 salariati, precum si obligatia mentinerii celor doua locuri de munca pentru cel putin 3 ani, vor beneficia de 15 puncte in grilajul de punctaj incepand cu anul urmator platii ajutorului de minimis.Cei care vor crea cel putin 3 locuri de munca sau mai multe vor primi un punctaj de 5 puncte in puls.

Un alt criteriu important este ca cei care vor angaja absolventi din anul 2015, 2016, 2017… indiferent daca vorbim de absolventi de liceu sau de facultate, vor avea un punctaj suplimentar de 5 puncte iar la 2 absolventi 10 puncte in grila de punctaj. Un alt avantaj al programului este acele ca un tanar absolvent poate sa detina ca asociat un SRL si poate sa fie angajat la propria firma si atunci primeste un punctaj suplimentar de 5 puncte. Iar daca cineva este absolvent si somer in acelasi timp, are de 2 ori punctajul. Apoi,cei care vor investi peste 60% in echipamente si tehnologie productiva, au o sansa mai mare de a reusi deoarece vor primi 15 puncte.

Programul vine in ajutorul asociatilor sau administratorilor societati cu 15 puncte suplimentare celor care au un curs de antreprenoriat sau management recunoscut. Intruc‚t stimularea cadrului general de infiintare a noilor afaceri constituie o necesitate pentru asigurarea cresterii numarului intreprinderilor active pe piata, precum si pentru cresterea numarului locurilor de munca, consider‚nd ca realitatea economica actuala impune luarea unor masuri pentru dezvoltarea de noi politici publice necesare relansarii economice, reducerii somajului prin crearea de noi locuri de munca si stimularea spiritului antreprenorial care sa vizeze intreprinzatorii autohtoni.

Prin Programul Start-up Nation – Romania. se poate acorda ajutor de minimis in suma maxima de 200.000 lei/beneficiar, reprezent‚nd 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui numar maxim anual de 10.000 de beneficiari.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here