Terenurile şi clădirile vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară

cadastruTerenurile şi clădirile din toată ţara vor fi înregistrate gratuit, până în 2023, în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, în cadrul unui program naţional, conform unei Hotărâri de Guvern care a intrat în vigoare pe 6 mai.

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 294/2015, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai şi se aplică de la data publicării, scrie avocatnet.ro, preluat de Digi24.

Acest program are ca obiectiv înregistrarea gratuită, până în anul 2023, a tuturor imobilelor din România (terenurile şi clădirile, inclusiv apartamentele) în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul va fi finanţat, în principal, din fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), dar şi din bani europeni.

Astfel, începând din acest an, toate persoanele fizice şi juridice (inclusiv instituţiile publice) vor beneficia gratuit de înregistrarea imobilelor în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Prin program se vor elibera certificatele pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale, se vor întocmi documentaţiile cadastrale şi se vor înregistra imobilele. În acelaşi timp, autorităţile se vor ocupa şi de digitalizarea tuturor cărţilor funciare şi planurilor de cadastru existente în prezent.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here