Un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilației atriale va fi amenajat în Parcul Cișmigiu din Capitală, în cadrul campaniei „Parcurile Inimilor Fericite”.
În perioada 25-29 octombrie, între orele 12,00 și 18,00, cetăţenii pot beneficia gratuit de evaluări ale riscului cardiovascular.
La punctul de informare cetățenii vor putea să beneficieze de o electrocardiogramă, precum și de măsurarea tensiunii arteriale sau a pulsului. Medicii prezenți la faţa locului le vor face bucureștenilor și recomandări cu privire la cele mai bune modalități prin care pot avea o inimă sănătoasă. De asemenea, în apropierea punctului de informare va fi amplasată o inimă 3D cu înîlţimea de trei metri cu ajutorul căreia oamenii prezenți la eveniment vor putea vedea cum funcționează acest organ vital, dar și care este impactul fibrilației atriale asupra inimii.
Fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, fiind prezentă în special la persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome, în care inima bate neregulat și nu poate pompa la fel de mult sânge ca una normală, în care ritmul este regulat. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune cu urmări grave și uneori chiar fatale.
În România se estimează că aproximativ 200.000 de oameni suferă de fibrilație atrială.
Cetățeanul TV