Cluj: Bancomate de joburi în mediul rural

ClujLocuitorii din zece comune din Cluj vor putea să-și caute mai ușor un loc de muncă. În aceste localități au fost iunstalate bancomate conectate la server-ul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj.

Astfel, județil Cluj este primul din România care implementează acest sistem al bancomatelor de joburi în zona rurală. Investiția a fost posibilă datorită unui proiect derulat cu finanțare europeană, în cadrul programului POSDRU, informează Agerpres.

Localitățile în care vor fi instalate bancomatele sunt Băișoara, Ciurila, Cojocna, Frata, Iara, Mihai Viteazu, Moldovenești, Negreni, Râșca și Săndulești. Proiectul a avut un buget de peste 7 milioane de lei.

Coordonatorii proiectului au împrumutat o idee implementată în urmă cu câțiva ani de AJOFM Cluj, care a fost prima agenție din țară care a folosit un bancomat de joburi. Dat fiind faptul că locuitorii care proveneau din zonele rurale ale Clujului erau nevoiți să vină până la cea mai apropiată agenție, aflată de obicei într-un oraș, a apărut ideea instalării unor asemenea bancomate și în zona rurală.

Aparatele vor fi montate în primării, pentru că acestea sunt ușor de frecventat de cetățeni, dar oferă și condiții de securitate pentru bancomate.

Cu ajutorul acestor aparate și al unui card, șomerii din zona rurală pot intra în baza de date a AJOFM Cluj pentru a-și urmări istoricul plăților primite de la agenție, dar pot accesa și baza de date cu locuri de muncă.

În acest fel, șomerii pot fi monitorizați de către agenție — datorită parolei digitale pe care o folosesc ca să acceseze bancomatul — dacă își caută sau nu un loc de muncă. Costul unui bancomat est de 3.000 de euro, la care se adaugă încă 2.500 de euro pentru antena care asigură legătura prin internet cu serverul.

Proiectul a mai avut ca scop și consilierea a 800 de persoane din întreaga regiune de Nord-Vest, care au fost învățate cum să caute mai eficient un loc de muncă. Dintre acestea 270 au beneficiat de cursuri autorizate de inițiere sau perfecționare în diferite meserii cerute pe piața forței de muncă în regiune. Alte 60 de persoane au beneficiat și de cursuri de dobândire a unor competențe antreprenoriale, iar 20 de persoane din mediul rural au fost susținute în demararea unei mici afaceri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.