Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie. Vezi în ce condiții folosești cardul și când nu ai nevoie de el

cardul de sănătateServiciile medicale vor fi acordate, din 1 septembrie, doar cu cardul de sănătate. Până la 31 august erau încă neridicate circa 300.000 de carduri.

Persoanele care nu au primit cardul de sănătate trebuie să-l solicite de la casele de asigurări de sănătate de care aparţin. Cei care au cardul de sănătate emis şi au nevoie de un serviciu medical care nu reprezintă o urgenţă trebuie să meargă la medic cu acest document.

Asiguraţii cărora nu le-a fost emis cardul de sănătate vor beneficia în continuare de servicii, după ce medicul va vedea în sistem că nu le-a fost eliberat documentul, transmite Mediafax.

„Atât timp cât cardul este între Imprimerie şi Poştă, între Poştă şi domiciliu, între Poştă şi Casă mi se pare normal ca pacientul să primească serviciile medicale atunci când are nevoie de ele. Îl considerăm card emis în momentul în care cardul a ajuns la cetăţean sau cardul, din diverse motive, s-a întors la casa de asigurări”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Pe de altă parte, sunt carduri de sănătate emise şi distribuite prin Poştă care însă nu au ajuns la destinatari întrucât aceştia nu au fost găsiţi. Acestea au fost returnate caselor de asigurări, însă titularii nu au mers să le ridice, chiar dacă, în unele cazuri, au primit şi sms-uri de atenţionare. Aceşti asiguraţi nu vor primi servicii medicale din 1 septembrie, în absenţa cardului.

Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit.

Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate trei luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servcii medicale, ci va fi prezentată ori de cate ori asiguratul solicită un serviciu.

Potrivit CNAS, cardul naţional de sănătate permite, prin înregistrarea fiecărui serviciu medical acordat, un control mai bun al utilizării fondurilor din sănătate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.