Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.
Prin acest document se interzice transportul public contra cost, de persoane, cu un autoturism, fără a deține autorizație taxi valabilă sau copie conformă valabilă. Va fi interzis și transportul public, contra cost, de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa totală maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără autorizație taxi valabilă.
Potrivit actului normativ adoptat de Camera Deputaților, persoanele fizice sau juridice care vor efectua, în mod repetat, transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul fără să respecte normele amintite ar putea fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.
În expunerea de motive care stă la baza proiectului de lege se precizează că adoptarea acestui act normativ era necesară pentru că există practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane.
„Aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplății taxelor și impozitelor aferente activităților de transport rutier de persoane neautorizate, cât și asupra siguranței circulatiei rutiere”
Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se urmărește crearea cadrului legal care să asigure posibilitatea sancționării persoanelor fizice sau juridice care efectuează activități neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fără respectarea dispozițiilor Legii nr.38/2003.
Proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor sub forma de proiect de ordonanță, însă a fost transformat în proiect de lege. Ministerul a mai propus aceste reglementări și în decembrie 2013, dar nu au fost aprobate.
Cetățeanul TV