Cum ne afectează frigul coloana și creierul

Frigul de afară ne da bătăi de cap tuturor, dar știți cum cum reacționează coloana și creierul în perioada de iarnă. 10 obiceiuri nocive pentru creier

Frigul de afară ne da bătăi de cap tuturor, dar știți cum cum reacționează coloana și creierul în perioada de iarnă.

„Din cauza temperaturii scăzute în mediului exterior se produce la nivelul pielii și țesutului subcutanat vasoconstrictie (micșorarea sau contracția vaselor sangvine din piele și din țesutul subcutanat), mecanism ce asigura păstrarea temperaturii corpului de 37 grade în condiții de temperaturi scăzute”, a declarat doctorul neurochirurg, Dan Benția.

O dată cu scăderea diametrului vaselor scade și apărarea imunitară la nivelul corpului pe anumite zone de asemenea se exacerbraza fenomene inflamatorii locale.

„La nivel cerebral se pot inflama nervii periferici de la nivelul craniului și fetei, ce provoacă nevralgii ( cel mai frecvent nevralgia nervului occipital cu dureri în ceafă) pot fi dureri la nivelul ochilor și urechilor, tamplelor datorită acestor nevralgii. În general durerile de cap sunt exacerbate în această perioada. Astfel, se exacerbează și migrenele preexistente”, a mai spus acesta.

În plus, umezeala și curenții de aer accelerează aceste fenomene precum și percepția temperaturii. Din cauza, fenomenelor inflamatorii prezentate mai sus și scăderii imnunitatii generale a organismului pot apare sinuzite vechi sau noi( inflamatia sinusurilor fetei) cu apariția de dureri la nivelul fetei cu iradiere craniană precum și secreții purulente pe nas și în gât, uneori infecțiile din zona ORL (la nivelul sinusurilor) se pot transmite creierului și pot determina un abces cerebral( colecție de puroi la nivelil creierului).

„La nivelul coloanei vertebrale frigul, prin mecanismele prezentate mai sus, produce o creștere a fenomenelor inflamatorii la nivelul canalului vertebral și astfel modificări la nivelul unor discuri intervertebrale care erau asimtomatice acum pot deveni simptomatice, pot începe dureri la nivelul spatelui și pe picior”, a mai spus Benția.

Fenomenele inflamatorii pot provoca inflamații ale articulațiilor coloanei și ale bazinului cu dureri în această regiune. Frigul prin înghețarea apei și apariția poleiului poate produce alunecări ale persoanelor urmate de căderi și traumatisme ale coloanei cu apariția de posibile fracturi ale corpurilor vertebrale și /sau hernii de disc post traumatice, alunecări ale corpurilor vertebrale.

Cea mai frecveta regiune afectată este coloana lombară datorită mobilității mari a acesteia precum și a poziției la sfârșitul coloanei unde toată gravitația se lasă pe această regiune.

Cu putem să ne ferim?

Cele mai cu risc persoane sunt cele care au suferit o operație la nivelul coloanei, aceste fenomene inflamatorii cauzate de frig exacerbează durerile locale la nivelul operației existente sau duc la dureri noi.

  1. Persoanele cu risc mare de migrene și nevralgii precum și pacienții operați pe coloana e bine să evite să iasă afară în frig.
  2. Persoanele cu tulburărilor de mers și echilibru în perioadele cu polei sau gheață e bine să evite deplasările pentru a nu avea risc de căderi cu  traumatisme consecutive ale coloanei vertebrale sau craniene.

3. Restul persoanelor care nu au factori majori de risc trebuie să aibă grijă să fie bine îmbrăcate prin această înțelegem încălțăminte și mănuși adecvate, capul și gâtul acoperit, regiunea lombară acoperită.

La apariția simptomelor dureroase pacienții trebuie să se adreseze medicilor de famile sau neurochirurgilor în funcție de severitatea simptomelor prezentate. Chiar dacă su fost expuse un termen mai îndelungat la frig, vânt sau umezeală e recomandat că acești pacienți să ingereze alimente și băuturi calde după expunere, să aibă o dietă echilibrată în nutrienți alimentari(fructe și legume proaspete), să evite sedentarismul și excesul raportului caloric caractetistic perioadei de iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

*