Birocrația obosește asociațiile de proprietari, care sunt și pasibile de amenzi

Începutul de an vine pentru asociațiile de proprietari și cu obligății în plus. Unele dintre acestea se dovedesc a fi chiar obositoare și costisitoare plata intreținerii Legea asociațiilor de proprietari

Începutul de an vine pentru asociațiile de proprietari și cu obligății în plus. Unele dintre acestea se dovedesc a fi chiar obositoare și costisitoare de o măsură fiindcă îi obligă pe președinții de blocuri să facă anumite acțiuni, care dacă nu sunt îndeplinite sau sunt îndeplinite necorespunzător pot atrage amenzi usturătoare, cuprinse între 2000 și 5000 de lei.

Astfel, după constituirea asociației de proprietari legea spune că în primul trimestru al noului an,  cel puțin o dată, va avea loc o întrunire a adunării generale a asociației de proprietari. Responsabilitatea cu privire la convocarea anuală  a adunări generale a asociației de proprietari aparține președintelui asociației de proprietari și membrilor comitetului executiv.

În acest sens, Comitetul executiv are următoarele atribuții:

  1. a) convoacă adunarea generală a asociației de proprietari, cel puțîn o dată pe an și ori de câte ori este necesar;
  1. d) propune spre adoptare adunării generale proiectul de regulament al condominiului, cu

 respectarea dispozițiilor prezenței legi;

  1. e) întocmește proiectul bugetului de venituri și cheltuieli și pregătește desfășurarea adunărilor generale;

Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:

  1. a) neconvocarea adunării generale, conform prevederilor prezentului act normativ;
  2. e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;

„Dacă în următoarele 40 de zile, președintele asociației de proprietari și membrii comitetului executiv nu respectă obligațiile de mai sus, riscă amenzi care variază, după gravitate, de la 200 la 5000 Ron.  Astfel, dacă nu convoacă adunarea generală în primul semestru  vor primi amenzi de la 200 la 1000, iar dacă nu întocmesc proiectul de regulament sau proiectul de buget pentru adunarea generală, riscă să plătească de la 2500 la 5000. Pe de altă parte, consider că administratorul dacă este profesionist poate ajută comitetul atât în organizarea generală, cât și la întocmirea proiectelor de regulament și de buget, evident  cu titlu gratuit, altfel ar fi lipsa de profesionalism dacă ar solicită bani pentru această activitate”, declara Ottavio Sebanescu, Manager General Cresida Management.

LĂSAȚI UN MESAJ

*