Vodafone, sancționată drastic de ANPC pentru practici comerciale incorecte

practici comerciale incorecte

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a dispus, prin Ordin al preşedintelui, încetarea unei practici comerciale incorecte folosită de către un operator de telefonie mobile în raport cu consumatorii. Anterior, acesta fusese amendat cu 70.000 de lei.

Potrivit unor surse, compania vizată de măsurile ANPC este Vodafone.

Astfel, prin Ordin al preşedintelui ANPC, s-a dispus ca, de la data de 2 mai 2019, operatorul de telefonie mobilă să înceteze practicile comerciale incorecte faţă de consumatori, constatate în urma controlului, realizate în scopul majorării costurilor abonamentelor, potrivit Mediafax.

Măsura, prevăzută la art. 13 alin. 1) lit. a) din Legea nr. 363/2007, este una complementară la amenda de 70.000 de lei dispusă după control, conform art. 17, alin. 1 litera c) din legea 363/2007 modificată.

La sfârşitul lunii aprilie, ANPC a realizat un control la unul dintre operatorii de telefonie mobilă prezenţi pe piaţă, autosesizându-se în ceea ce priveşte mesajele pe care acesta a început să le trimită abonaţiilor săi, prin care îi informează de creşterea costurilor abonamentelor, în urma creșterii costurilor operaționale, ca urmare a măsurilor fiscale luate de Guvernul Dăncilă.

Potrivit ANPC, operatorul de telefonie mobilă a folosit „o poziţie de forţă dominantă şi psihologică”. Astfel, abonații au fost anunțați prin SMS că dacă nu le convine majorarea tarifelor pot renunța la abonament.

„În contextul cresterii majoritatii costurilor legate de operatiunile pentru furnizarea serviciilor de comunicatii, te informam ca incepand cu 17 mai 2019 pretul pachetului de servicii aferent acestui numar va creste cu … eur TVA inclus. Daca nu esti de acord cu aceasta modificare, poti denunta unilateral contractul de servicii, in termen de 30 de zile de la primirea acestei notificari, fara plata vreunor penalitati sau despagubiri, prin scrisoare cu confirmare de primire, trimisa catre Vodafone Romania, Strada Barbu Vacarescu 201, Bucuresti 020276”, este mesajul trimis de Vodafone propriilor abonați.

Având în vedere că informaţiile trimise, sau care urmează a fi trimise, de către operatorul economic, cu privire la majorarea preţului pachetului de servicii, pot avea impact asupra unui număr de 2.338.617 consumatori, în temeiul prevederii art. 13 alin. 1 lit. b din Legea 363/2007 republicată, ANPC a considerat necesară dispunerea încetării practicii comerciale incorecte, chiar dacă aceasta nu a fost încă utilizată, însă acest lucru este iminent, ca măsură adiţională amenzii aplicate.

Operatorul economic poate contesta măsurile luate de către ANPC în justiţie dar, până la soluţionarea definitivă în instanţă, prevederile Ordinului sunt executorii.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

*