Deficitul bugetar al României se distinge în Uniunea Europeană, iar experții sugerează că urmează obligatoriu o creștere a taxelor și impozitelor.
CITEŞTE ŞI: Ce taxe cresc din 2025: Anunţul specialiştilor
Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică din cadrul EY, a declarat: „Este clar că trebuiesc crescute taxele și impozitele. Alte state au început să o facă Deja.
„Printre măsurile anticipate se numără majorarea TVA și a impozitului pe venit la 16%, precum și a dividendelor. Milcev a explicat că, deși aceste majorări nu vor avea loc neapărat din 2025, este esențial să se ia în considerare aceste ajustări pentru a asigura stabilitatea financiară a țării, arată Economica.net.
Tendinţele statelor membre
Analizând tendințele din alte state membre ale UE, Milcev a menționat că Franța și Slovacia au deja planuri de majorare a impozitelor, iar Polonia se așteaptă la creșteri în contextul cheltuielilor de apărare care vor atinge 5% din PIB. „Media TVA în UE este de 20%-21%, ceea ce poate face posibilă o majorare a TVA și la noi cu 1%-2%,” a subliniat el, adăugând că „este cea mai eficientă metodă de a crește veniturile bugetare.”Pe de altă parte, un draft de la Monitorul Oficial indică faptul că majorarea impozitelor locale, planificată inițial pentru 1 ianuarie 2025, a fost amânată pentru 1 ianuarie 2026. Milcev a subliniat că „reforma taxelor locale este absolut necesară,” având în vedere că România colectează doar 0,4%-0,5% din PIB prin taxe locale, comparativ cu media UE de 1,3%.
Cetățeanul TV