Vanghelie și-a pus asociatul să cumpere vinul lui Dan Nica și să strângă semnături pentru EBA

Fostul partener de afaceri al primarului de la Sectorul 5, Marian Dumitru, a povestit la DNA cum a fost obligat de primar să cumpere vinul produs în Vrancea de tatăl fostului ministru de Interne, Dan Nica. Fostul prieten al primarului susține că a strâns 9.000 de semnături pentru candidatura Elenei Băsescu la europarlamentare. Informațiile apar în rechizitoriul prin care Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA. 

marian vanghelieCetățeanul.net prezintă o parte din denunțul lui Marian Dumitru făcut împotriva lui Marian Vanghelie. „În 2009 sau 2010, Vanghelie Marian mi-a spus să cumpăr o cantitate mare de vin care provenea de la nişte podgorii din zona Panciu, deţinute de tatăl fostului ministru de interne Dan Nica, anume 50.000-60.000 de sticle. Am fost de acord, cu toate că preţul de achiziţie era unul ridicat faţă de produsele similare de pe piaţă. La indicaţiile lui Vanghelie Marian, cumpărarea s-a făcut prin intermediul firmei CALEX, în sensul că aceasta a luat vinul de la Panciu şi mi l-a vândut mie, adică firmei PREMIER PALACE, acesta fiind depozitat în incinta SPLAI SA. Din tot acest vin, am vândut efectiv câteva sute de sticle, cred că peste 20.000 de sticle le-am vândut către ECONOMAT SECTOR 5, care le-a dat către Primăria Sectorului 5 Bucureşti pentru organizarea evenimentelor, respectiv „masa profesorilor”, „revelionul bătrânilor” şi „Vanghelioane”.

Cu băutura pe stoc

„În condiţiile în care nu puteam vinde acest vin, cu acordul lui Vanghelie Marian, i l-am restituit lui Bodea Tiberiu, el trebuind să-mi dea 170.000 lei. Valoarea contractului a fost în jur de 1.000.000 lei, din care îi achitasem lui Bodea Tiberiu în jur de 700.000 lei. După o lungă perioadă de timp, întrucât firma CALEX nu-mi dădea banii, i-am notificat, fiind contactat de către Bodea, care a spus că nu are bani şi să mergem să vorbim cu Vanghelie Marian. Am mers împreună la Vanghelie Marian, iar acesta mi-a spus că nu are bani disponibili, zicându-mi ca, pentru respectiva sumă de bani, să închei un contract cu CALEX, prin care ei să îmi presteze publicitate pe panouri stradale, pentru PREMIER PALACE, ceea ce am şi făcut, contractul încheindu-se în anul 2014. Nici valoarea vinului cumpărat de la CALEX, nici publicitatea nu au legătură cu comisioanele pe care i le datoram lui Vanghelie Marian, nu se scădeau din acestea. În schimb, înţelegerea dintre mine şi el a fost în sensul să scădem din valoarea comisioanelor plătite valoarea contractului de publicitate încheiat cu ECONOMAT SECTOR5”, arată Marin Dumitru în declarația de la DNA.

Semnături pentru EBA

„În primăvara lui 2014, Vanghelie Marian mi-a cerut să strâng 10.000 de semnături pentru candidatura la europarlamentare a Elenei Băsescu, ceea ce am şi făcut, cu ajutorul cumnatului meu Apreotesei Viorel şi al altor angajaţi ai mei. Vanghelie Marian mi-a dat formularul care trebuia completat, iar eu l-am multiplicat şi l-am dat angajaţilor pentru a colecta semnăturile. Am reuşit să strâng vreo 9.000 de semnături, formularele completate predându-le lui Vanghelie Marian la Primăria Sectorului 5 Bucureşti. Eu am plătit 15 lei de semnătură celor care le colectau, suma totală intenţionând să i-o scad lui Vanghelie Marian din comision. Nu-mi amintesc să îi fi plătit lui Paraschiv Petrică serviciile prestate de acesta în campaniile electorale, dar o să verific în contabilitatea firmei (în realitate, aşa cum a arătat şi în unul din denunţurile făcute de el, inculpatul a plătit firmei TIPART GROUP S.R.L., deţinută de Paraschiv Petrică 2.636.000 de lei, reprezentând achitarea unori părţi a cheltuielilor făcute în folosul candidatului Partidului Social-Democrat la alegerile prezidenţiale din anul 2009).

Petreceri gratis la Capșa

Tot din dispoziţia lui Vanghelie Marian, am achitat de câteva ori consumaţia pe care o făcea el la restaurantul Capşa, plătind cash, fără factură, în total circa 50.000 lei. Îmi amintesc că am discutat cu un şef de sală, Marius. De asemenea, am cumpărat de la LERIDA din Otopeni vin în valoare de circa 30.000 lei, vin pe care l-am trimis la restaurantul Mc Nonis, acolo unde Vanghelie Marian a serbat Revelion 2013, împreună cu vreo 150 de invitaţi. Revelionul 2014, Vanghelie Marian l-a serbat la restaurantul meu, hotel PALACE, cu vreo 30-40 de invitaţi, toate costurile suportându-le eu. Toate aceste cheltuieli făcute din dispoziţia lui Vanghelie Marian le-am scăzut din comision. Am mai plătit prin bancă, nu reţin către ce firmă, o sumă de 17.200 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de transport făcute de o firmă deţinută de un individ care are un supermarket în zona Sebastian, cred că acest transport a fost făcut pentru Primăria Sectorului 5 Bucureşti, fiind transportate persoane asistate social. În anul 2012, un cunoscut de-al meu, Traian Nuţă, a organizat o manifestare politică pentru PSD, congres sau alegeri interne, organizată la ROMEXPO, cred că avea legătură cu USL. Serviciile de lumini şi sunet au fost asigurate de nişte francezi, în acea perioadă, Vanghelie Marian şi Nuţă şi francezii au mâncat de câteva ori la restaurantul meu Odeon, împreună cu mine. Vanghelie Marian mi-a spus ca eu, scăzând din comisionul pe care i-l datoram, să îi plătesc lui Nuţă banii pe care el trebuia să-i dea francezilor, adică 30.000 euro+TVA. Iniţial, m-am înţeles cu Nuţă să închei contract cu francezii şi să le plătesc lor, direct, banii, însă din cauza dificultăţilor financiare pe care le întâmpinam, acest lucru nu s-a realizat.

Văru intră în scenă

Fie la finalul lui 2012, fie la finalul lui 2013, i-am dat cash lui Traian 15.000 euro, urmând ca el să îi dea francezilor, eu rămânând dator la Traian Nuţă cu 15.000 euro, datorie pe care până în prezent nu am achitat-o. Lui Vanghelie Marian i-am scăzut din comision întreaga sumă de 30.000 euro. Aşa cum am arătat mai sus, banii cash îi dădeam de regulă lui Mircea, vărul lui Vanghelie Marian. În câteva rânduri, însă, i-am dat bani cash, schimbaţi în euro, şi în mod direct lui Vanghelie Marian, la solicitarea acestuia. Astfel, prin anul 2012, aflându-mă la Primăria Sectorului 5 Bucureşti, Vanghelie Marian a spus că are o datorie de 10.000 euro şi că are neapărat nevoie de aceşti bani. Eu aveam la mine 10.000 euro şi i-am dat atunci lui Vanghelie Marian, în primărie. Apoi, în vara lui 2012, Vanghelie Marian mi-a spus să-i aduc în jur de 150.000 euro, zicându-mi că are nevoie de aceşti bani pentru organizarea majoratului fiului său şi pentru trebuinţa sa, nu ştiu pentru ce anume. Mi-a spus că majoratul fiului său se organiza la restaurantul Ambasador şi că cheltuielile sunt mari, întrucât îi organiza un spectacol cu o firmă din străinătate. În acest context, i-am dat acestuia, în decurs de o săptămână, la biroul său din primărie, trei tranşe de 75.000 euro, 20.000 euro şi 50.000 euro. Banii aceştia îi luam cash din firmă, îi schimbam în euro la case de schimb din zona magazinului Unirea, după care îi duceam lui Vanghelie Marian la primărie.

După Revelionul 2014, în condiţiile în care îi spuneam lui Vanghelie Marian că am nevoie de bani, iar acesta că nu are buget să facă plăţi, mi-a spus că îmi poate da banii de care am nevoie, împrumut, Joey de Alvare, impresar pe care eu îl cunoşteam. La indicaţiile lui Vanghelie Marian, m-am întâlnit cu Joey de Alvare căruia i-am dat contul în care acesta să-mi plătească suma de 250.000 euro, nu reţin dacă în contul KRINADA sau cel al KERES, acesta fiind un offshore care deţine SOCIETATEA COMERCIALĂ DIOMA INTERNAŢIONAL EXIM S.R.L. . Acesta mi-a transferat această sumă în respectivul cont, după care eu i-am transferat în ţară, cred, ca împrumut către SOCIETATEA COMERCIALĂ DIOMA INTERNAŢIONAL EXIM S.R.L. . Înţelegerea cu Vanghelie Marian a fost ca acest împrumut să i-l restitui lui, în bani cash. Din această sumă, i-am restituit lui Vanghelie Marian doar 400.000 sau 600.000 lei, nu reţin. Nu cunosc natura relaţiilor dintre Vanghelie Marian şi Joey de Alvare. Cu privire la contractele încheiate cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti sau A.D.P. Sector 5, în afara celor deja menţionate, în anul 2008 am mai încheiat câteva contracte între SOCIETATEA COMERCIALĂ DIOMA INTERNAŢIONAL EXIM S.R.L. şi A.D.P. Sector 5. În anul 2009, am încheiat tot cu A.D.P. Sector 5 contracte atât prin SC IMOB LUX CONSTRUCT SRL cât şi prin SOCIETATEA COMERCIALĂ DIOMA INTERNAŢIONAL EXIM S.R.L. . Apoi, în anul 2011 şi 2012, am încheiat mai multe contracte, de această dată cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, pe firma SC IMOB LUX CONSTRUCT SRL, aceste din urmă contracte având ca obiect efectuarea de lucrări de reabilitare termică la blocuri.

Mapa albastră

Estimez valoarea totală a încasărilor din toate aceste contracte la 200.000.000-250.000.000 lei. În toamna anului 2013, tot din dispoziţia lui Vanghelie Marian, ACM4 mi-a subcontractat pe SOCIETATEA COMERCIALĂ DIOMA INTERNAŢIONAL EXIM S.R.L. şi firma NATURAL RENT, deţinută de nepotul meu Ştefan Ninel, contracte pe care această firmă le încheiase cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, având ca obiect reabilitare termică blocuri. Această subcontractare s-a realizat în condiţiile în care ACM4 nu mai voia să execute lucrările, din cauza restanţelor la plata acestora. Valoarea contractelor încheiate de SOCIETATEA COMERCIALĂ DIOMA INTERNAŢIONAL EXIM S.R.L. şi NATURAL RENT cu ACM4 a fost în jur de 22.000.000 lei. Având în vedere taxa de administrare de 6% pe care a oprit-o ACM4, comisionul pentru aceste lucrări pe care ar fi trebuit să i-l plătesc lui Vanghelie Marian ar fi trebuit să fie mai mic, cel mult 10%. Având în vedere faptul că plăţile au fost reduse şi că există restanţe mari, nu am stabilit cu Vanghelie Marian până în prezent, în mod ferm, valoarea comisionului. Tot Vanghelie Marian mi-a impus ca anumite lucrări să le subcontractez unor firme indicate de acesta, anume COMPETENT SERV din Mehedinţi, INTRAKAT, o altă firmă despre care ştiu că ar fi a viceprimarului Croitoru, precum şi către firma MIDANE şi o firmă a unui individ Ivanovici. În cazul lucrărilor pe care le-am subcontractat către COMPETENT şi firmei viceprimarului, nu i-am plătit comision lui Vanghelie Marian. În cazul celor contractate firmei INTRAKAT, am plătit un comision de 5%.

Cu privire la încasările de la Primăria Sectorului 5 Bucureşti şi A.D.P. Sector 5, precum şi cu privire la plăţile către Vanghelie Marian, eu am ţinut mai multe socoteli, pe care i le prezentam lui Vanghelie Marian, pentru a stabili ce bani am să-i plătesc. Aceste socoteli le ţineam într-o mapă albastră pe care i-am dat-o lui Dinuţ, în primăvara sau vara lui 2014. La final, vreau să arăt că am acceptat acest mod de lucru cu primarul Vanghelie Marian şi, implicit, să îi plătesc comisioanele, sub presiunea faptului că ştiam că altfel nu îmi va plăti lucrările, ceea ce m-ar fi dus la faliment”.

Judecat pentru coruptie

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată marţi de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de şapte infracţiuni de complicitate la luare de mită şi şapte infracţiuni de spălare de bani; Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse şi primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Modul de operare

Concret, foloasele necuvenite, solicitate şi primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat: predarea de sume de bani lichizi; încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal; cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului, unei societăţi comerciale către persoane indicate de Vanghelie; transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie; achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri); încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru Vanghelie; achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare; suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Vanghelie; suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de Vanghelie; achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

DNA mai arată că, în vederea atribuirii acestor contracte şi pentru a facilita efectuarea plăţilor aferente acestora, Vanghelie fie nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, fie şi le-a îndeplinit în mod defectuos, vătămând drepturile patrimoniale ale Sectorului 5 din Bucureşti (vătămare constând în cheltuirea în mod nejustificat a resurselor băneşti aflate la dispoziţia unităţii administrativ-teritoriale).

Lucrări de mântuială

Astfel, pentru ca societăţile comerciale controlate de către Marin Dumitru să dispună de resursele băneşti necesare asigurării foloaselor patrimoniale necuvenite solicitate de către Vanghelie, contractele de achiziţii publice au fost încheiate la preţuri mult superioare faţă de valoarea reală a serviciilor prestate.
În acest fel, costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor.
Ca atare, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Vanghelie este de 295.207.000 de lei.
Procurorii mai susţin că o parte considerabilă din sumele de bani şi din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operaţiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive, desfăşurate de Marian Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, Laura Ciocan şi Sorin-Ştefan Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracţiunilor.
Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Adrian Murgoci (şoferul lui Vanghelie) într-un dosar separat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.
Până în acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul cauzat.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.