USR, luat în vizor de CSM după ce a sărit în apărarea activistului Dide, arestat pentru trafic de droguri

Șeful CSM a sesizat Inspecția Judiciară după ce USR Tineret a calificat drept un „eveniment aberant” arestarea pentru trafic de droguri a activistului Cristian Dide de către procurorii DIICOT.

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, rep., pentru a efectua verificări în vederea apărării independenței autorității judecătorești în ansamblul său, față de comunicatul prezentat în mai multe articole de presă, care ar fi fost formulat de o formațiune politică și realizat ca urmare a dispunerii unei măsuri preventive într-o cauză penală.

Președintele a realizat acest demers consecvent principiilor care guvernează activitatea autorităților judiciare, fiind de esența unui sistem judiciar independent ca măsurile organelor judiciare să vizeze exclusiv interpretarea și aplicarea legii, ele nefiind dispuse pentru a răspunde așteptărilor vreunei formațiuni politice; discursul privind statul de drept nu poate fi adaptat exclusiv dorințelor provenite dintr-o parte sau alta a spectrului politic.

Pentru consolidarea încrederii în funcționarea autorității judecătorești, exclusiv în temeiul legii și în afara oricăror influențe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora în cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competențelor sale legale”, se arată într-un comunicat CSM.

Ce a scris USR Tineret

Lupta cu traficul de droguri trebuie să fie centrată pe destructurarea rețelelor organizate care operează pe piața neagră. În schimb, DIICOT Iași doar lasă aparența că ar lupta cu adevărat.
Zilele acestea a avut loc un eveniment aberant: arestarea preventivă a lui Cristian Dide, sub pretextul traficului de „droguri de risc”.
Fondatorul Evoluție În Instituție și Legalizăm.ro a cumpărat de pe internet plante legale de cânepă industrială (sub 0.2% THC) și a trimis, timp de 2 ani, colete către DIICOT pentru a semnala cât de ușor se poate procura planta de canabis în România.
Plantele trimise către DIICOT au aceeași șansă de a avea un efect psihoactiv pe care o are o ciocolată ROM de a te ameți.
Printr-un exces de zel nejustificat, DIICOT Iași a inițiat arestarea preventivă timp de 30 de zile, în pofida chitanțelor, materialelor audio & video și dovezilor trimise dinadins de către Dide spre diferite filiere DIICOT.
Decizia procurorilor constituie încă un refuz sistematic de recunoaștere a naturii și amploarei reale a traficului de droguri, în timp ce DIICOT Iași irosește banii publici pentru cercetarea activiștilor civici care procură plante agricultural-industriale legale în Uniunea Europeană, în semn de protest.

Facem apel către structurile de forță să renunțe la abordările distrugătoare din cadrul politicilor antidrog care determină mai mult rău individual și social decât reușesc să prevină sau să combată.
Un stat responsabil înțelege că traficul de droguri poate fi învins mai întâi prin recunoașterea că nu activiștii civici, tinerii sau consumatorii de rând constituie inamicul, ci rețelele organizate care operează pe piața neagră. Cu siguranță nu indivizii care trimit colete cu cânepă către DIICOT.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here