Urmează EXPLOZIA prețurilor! Specialiștii prevăd dezastrul economic

Daniel Fenechiu
Mircea Coșea va elabora un program economic comun, împreună cu Daniel Fenechiu, președintele PND

În 2022, scumpirile vor continua, iar situaţia va deveni mult mai gravă, căci, din aprilie, nu vor mai fi în vigoare măsurile care acum ţin cât de cât în frâu preţurile la energie, a declarat la B1TV economistul Mircea Coşea.

Potrivit acestuia, creditele vor deveni tot mai scumpe, deoarece „băncile trebuie să fie apărate de ce se va întâmpla”, iar „nişte măsuri de prevedere, în principal, sunt dobânzile”.

CITEȘTE ȘI: Ciucă a convocat Guvernul după explozia prețurilor la energie! Decizie de ULTIMĂ oră

Toate sectoarele economice vor fi afectate mai mult sau mai puţin, iar calitatea vieţii românilor va scădea. O altă problemă va fi că banii din PNRR nu vor ajunge la timp deoarece decidenţii politici nu reuşesc să îndeplinească rapid reformele şi angajamentele asumate, a spus profesorul Coşea pentru B1TV.

Dobâzile vor crește

În privinţa evoluţiei dobânzilor, el a spus că „există anumite previziuni, anumite calcule care arată că în anumite situaţii se poate chiar dubla dobânda, aşa că creditele devin tot mai scumpe. E greu de spus cu cât exact”.

„Politica BNR, care trebuie luată în considerare ca fiind un factor pozitiv, încearcă să mai înfrâneze inflaţia prin dobânzi mai mari. E o chestiune de natură monetaristă care în unele cazuri dă rezultate, dar mă îndoiesc că va da rezultate în cazul României, pentru că în România inflaţia are şi o cauză structurală, pe care ministrul de Finanţe a anunţat-o, anume importurile.

Importăm prea multă mâncare

Economia României nu poate trăi din producţia proprie. E un lucru extrem de grav că nu reuşim să ne folosim de resursele pe care le avem pe propria piaţă, aşa încât importăm foarte mult. (…) Importăm şi foarte multă mâncare, lucru care e grav. Deşi România produce o mare cantitate de cereale, fructe etc, preferăm sau suntem obligaţi să le aruncăm pe câmp pentru că industria noastră prelucrătoare nu reuşeşte să le transforme în mărfuri pe care să le aducă pe piaţă, să reducă costurile şi să reducă deficitul balanţei comerciale, adică să importăm mai puţin. De aici e încă un factor de inflaţie”, a mai explicat Mircea Coşea.  

Scăderea puterii de cumpărare

„Ne aşteptăm la creşteri de preţuri în continuare, la scăderea puterii de cumpărare a oamenilor, la o lovitură puternică, începând din aprilie, a facturilor, că România nu va mai beneficia de măsurile care au blocat o anumită perioadă creştrea facturilor şi, lucrul poate cel mai grav, nu reuşim să aducem la termen în România banii din PNRR. Deocamdată nu s-au îndeplinit toate condiţiile pentru 2021. Ştiu că se fac eforturi la Guvern, dar e evident că o întârziere va fi. Această întârziere poate să ne coste şase – şapte luni, perioadă foarte dificilă pentru România, deci trebuie să fim precauţi cu ce se întâmplă noi, cetăţeni: să ne chibzuim mai bine banii, să fim mai atenţi cu investiţiile pe care vrem să le facem, că în 2022 caracteristica e lipsa de predictibilitate. Nu ştim ce se va întâmpla”,a declarat Mircea Coşea, pentru B1 TV.

Rolul inflației

„Inflaţia are un rol de contagiune. Chiar dacă în unele sectoare lucrurile merg bine – comerţ online, distbuţie, curierat – într-o mare de furtună nu poate exista o insulă de fericire. Inflaţia afectează pe toată lumea şi are o componentă extrem de toxică – inflaţia prin energie, or energia e folosită de absolut toată lumea. Unele sectoare poate vor fi mai puţin afectate, poate vor face profit, dar nu vor avea capacitatea să rezolve problemele”, a mai spus economistul. Coşea a insistat că Guvernul, mai ales prin Ministerul Energiei şi Ministerul Agriculturii, trebuie să intervină rapid pentru a ajuta populaţia. „A doua jumătate a anului e cea mai complicată pentru că nu doar că inflaţia monetaristă va afecta România mai mult decât până cum, dar nu vom mai beneficia de măsurile pe care Guvernul le-a luat pentru a bloca într-o anumită măsură preţurile la energie. Trebuie luate măsuri urgente. Guvernul e dator să ia o decizie politică imediat în legătură cu ce se va întâmpla. Măsuri sunt în două direcţii. În domeniul enegiei – până acum Ministerul Energiei n-a făcut nimic, doar a dat nişte semnale, a condamnat acţiuni de speculă şi el ar trebui să facă o celulă de criză şi o activitate de găsire a unor soluţii imediate de reparate a greşelilor făcute sub denumirea generică de ”liberalizare a pieţei”, care, în fapt, a fost un acces la speculă – trebuie luate măsuri ca în martie – aprilie să nu ne întoarce de unde am plecat. Preţurile la energie nu se vor tempera, că pe plan global au o tendinţă de creştere. În condiţiile în care bugetele familiilor sunt limitate, veniturile sunt îngheţate în cea mai mare parte, înseamnă că acest cost al energiei va afecta calitatea vieţii. Atunci intervine o altă politică imediată, ce a a politicilor agrare. Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri imediate de stimulare a procesatorilor interni, de aducere pe piaţă a produselor alimentare româneşti în cantităţi mari şi la preţuri rezonabile”, a adăugat economistul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.