Undă verde pentru fuziunea RADET-Elcen

RADET-ElcenProiectul privind fuziunea RADET-Elcen  a fost aprobat de Consiliul General Municipiului Bucureşti (CGMB), după ce la două şedinţe anterioare nu a strâns numărul de voturi necesar. Primarul general Sorin Oprescu a declarat, după şedinţă, că fuziunea RADET-Elcen va avea loc „undeva spre martie 2015”.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârşitul anului.

„Trebuie să se transforme, până la sfârşitul anului, şi RADET în societate comercială şi apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015”, a spus edilul. Și asta după ce consilierii generali au aprobat solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen) din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 27 martie 2013.

Primarul Capitalei a precizat că în iarna 2014-2015 RADET va fi o societate comercială, iar Elcen, o alta, cu menţiunea că a doua va fi, şi ea, „sub jurisdicţia” municipalităţii.

Sorin Oprescu a mai spus că va avea discuţii cu reprezentanţii Guvernului, pentru ca aceştia să găsească soluţii astfel încât municipalitatea să nu preia şi datoriile pe care le are Elcen.

„Urmează să începem discuţiile, pentru că în momentul în care vor fuziona cele două nu pot să preiau cu aceleaşi datorii pe care le are Elcen-ul, aşa cum erau datoriile aberante la RADET”, a spus edilul.

În ceea ce priveşte asigurarea căldurii şi apei calde pentru locuitorii Capitalei, Oprescu a spus că, aşa cum municipalitatea a avut bani „puşi deoparte” pentru plata la zi a consumului bucureştenilor, şi pe viitor acest lucru va fi asigurat.

Primarul general a mai precizat că a cerut Guvernului sprijinul financiar necesar constituirii stocurilor de combustibil pentru Elcen.

Elcen a precizat că a acumulat datorii în valoare de 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplătită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

Referitor la datoriile pe care le are RADET la Elcen, Oprescu a spus că „de acum şase ani de zile bucureştenii plăteau penalităţi la penalităţi incomensurabile”. „Consumul de apă caldă şi consumul de apă caldă pentru calorifere a fost plătit an de an la zi. Datoriile sunt penalităţi la penalităţi printr-o inginerie financiară susţinută de o lege nedreaptă dată în 2001 de ANRE”, susţine Oprescu.

În 2013, CGMB a aprobat programul de reorganizare a RADET care urma să fie făcut în două etape, respectiv prima – transformarea în societate şi încheierea cu societatea rezultată în urma reorganizării RADET a unui contract de delegare a gestiuni serviciului public, iar cea de-a doua etapă – fuziunea dintre societatea rezultată din reorganizarea RADET şi societatea ELCEN Bucureşti (societate rezultată din divizarea ELCEN).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.