10 cauze care au dus la uciderea poliţistului din Timiş

uciderea poliţistului din Timiş

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” au identificat 10 cauze care au dus la uciderea poliţistului din Timiş. Pe primul loc se află chiar ineficienţa statului de a preveni recidiva şi de a reintegra persoanele eliberate din penitenciare după condamnări pentru infracţiuni comise cu violenţă. 

„La câteva zile de la acţiunea organizată pentru prinderea urmăritului internaţional Ionel Lepa, soldată cu uciderea unui poliţist, Sindicatul Naţional Pro Lex a analizat ‘la rece’ şi a identificat o serie de cauze, care, din punctul nostru de vedere, au condus la producerea tragediei. Trebuie spus, încă de la început, că a politiza subiectul, a fugi de răspundere şi a căuta vinovaţii absoluţi prin cereri de demisie, destituiri sau acuzaţii publice, nu sunt dovezi de înţelepciune şi nici măcar de responsabilitate”, mai spun sindicaliștii.

Sindicatul Pro Lex consideră că alţi factori care au provocat uciderea poliţistului sunt: lipsa de experienţă în coordonarea şi executarea unor astfel de misiuni de către ceilalţi poliţişti care nu fac parte din trupele speciale; lipsa unor baze de antrenament şi a unor programe care să creeze poliţiştilor deprinderi în a folosi armamentul în situaţii similare celor ce pot fi întâlnite în practică, respectiv poligoane cu obstacole, cu încăperi, cu ţinte în mişcare, în care să se poată crea diferite situaţii operative, inclusiv tragerea din mişcare; lipsa de pregătire fizică a tuturor poliţiştilor, în spaţii amenajate corespunzător misiunilor de intervenţii, cu instructori specializaţi.

Pro Lex mai critică lipsa dotării corespunzătoare a tuturor autospecialelor de poliţie, atât cu echipament de protecţie, cât şi cu camere de luat vederi; lipsa dotării poliţiştilor cu camere de luat vederi portabile; neasigurarea cadrului legal corespunzător; finanţarea necorespunzătoare a Ministerului Afacerilor Interne; pedepsele prea blânde.

Știrbirea autorităţii poliţistului în spaţiul public pare să fie cel de-al zecelea factor care a influențat subita moarte a polițistului din Timiș.

„Se impune mai mult respect din partea cetăţenilor faţă de imaginea poliţiştilor, inclusiv din partea mass-media, prin comentarii, pamflete sau filme seriale, care afectează autoritatea acestora. În concluzie, siguranţa noastră, a tuturor, trebuie să ne preocupe permanent, nu doar în astfel de momente, iar implementarea acestor măsuri sau adoptarea atitudinii corecte, chiar dacă nu ne asigură protecţia deplină împotriva gloanţelor şi agresorilor, avem certitudinea că numărul victimelor va fi mai mic şi convingerea că am făcut ceea ce ţinea de noi”, mai spun sindicaliștii Pro Lex.

Uciderea polițiștului din Timiș arată neputința sistemului

Marcel Ionel Lepa, care a împuşcat mortal un poliţist din judeţul Timiş, a fost prins marţi dimineaţa în localitatea Remetea Mare, din judeţul Timiş.

”În urma activităților informativ operative desfășurate de polițiști, bărbatul care l-a ucis pe polițistul din județul Timiș a fost depistat, în această dimineață, pe raza localității Remetea Mare, din județul Timiș”, precizează Poliția Română.

La o zi după arestare, adică ieri, șeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a declarat că a fost deschisă o anchetă privind modul în care au acţionat poliţişti din Timiş pentru prinderea lui Ionel Marcel Lepa, bărbatul care a împuşcat mortal un poliţist, la Recaş, precizând că intervenţia a fost deficitară şi defectuoasă. 

„Trebuie să mergem pe două chestiuni care sunt principale. Prima parte a acţiunii care ţine de modul în care au acţionat colegii noştri şi până în momentul în care a fost împuşcat colegul nostru şi cea de-a doua parte de la împuşcătura colegului nostru şi până la reţinerea acestui criminal. Dacă în prima parte am spus că acţiunea poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Timiş a fost deficitară şi defectuoasă, înseamnă că ştiu de ce am spus chestiunea asta. Şi am dispus acolo o anchetă, ancheta este în curs, vă voi da toate detaliile la finalizarea anchetei”, a declarat Ioan Buda.

LĂSAȚI UN MESAJ