STUDIU Novel Research Aproape jumătate din ţigările vândute în nord-estul României sunt de contrabandă

legislația românească caz de corupție țigări piața neagră

contrabandăPiaţa neagră a ţigaretelor a crescut în noiembrie 2015 până la 17,5%, comparativ cu doar 14,8% în septembrie, iar în regiunea de nord-est a României aproape jumătate din ţigaretele vândute sunt de contrabandă, reiese dintr-un studiu al companiei de cercetare Novel Research, dat publicităţii joi.

„În noiembrie, în nord-est s-a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete: plus 16,1 p.p. comparativ cu luna septembrie. Piaţa neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Nord-est rămâne, şi în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, urmată de nord-vest care continuă o tendinţă ascendentă, ajungând în luna noiembrie la 30,3% (+5,3 p.p. comparativ cu valul precedent). Din punct de vedere al provenienţei, creşte vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., până la 17%. Aşa numitele «cheap whites», deşi se află în scădere (minus 7,9 p.p. faţă de septembrie), continuă să deţină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieţei negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere (cu 6 p.p. până la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constantă (2,8%)”, a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research.

Producătorii de ţigarete spun că este nevoie de o strategie naţională de combatere a comerţului ilegal, cerută public de autorităţile de aplicare a legii, precum şi de Consiliul Concurenţei. Gilda Lazăr, director de afaceri corporatiste la JTI România, Moldova şi Bulgaria, afirmă că, în noiembrie, compania a sprijinit lansarea, de către Direcţia Generală a Vămilor din cadrul ANAF şi Poliţia Română a celui de-al doilea val al campaniei anti-contrabandă „Aparenţele înşală”, care se derulează în judeţele de graniţă, inclusiv cele din nord-estul ţării, zonă care a devenit polul pieţei negre din România.

„Vom continua şi în cursul anului viitor să sprijinim campaniile publice anti-contrabandă derulate de autorităţi. Acţiunile de acest tip au, însă, rezultate doar în perioadele şi în regiunile în care se desfăşoară. Ne îngrijorează această escaladare a contrabandei, care este în bună măsură rezultatul acordului de mic trafic de frontieră cu Ucraina şi a lipsei unui sistem integrat de control al traficului. Aşa cum am declarat în mai multe rânduri, este nevoie de o Strategie Naţională de combatere a comerţului ilegal, cerută public de autorităţile de aplicare a legii, precum şi de Consiliul Concurenţei, potrivit căruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piaţa ţigaretelor”, a declarat Gilda Lazăr.

La rândul lor, oficialii BAT Romania afirmă că dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 milioane de euro. „Această creştere abruptă a pieţei negre demonstrează că problema comerţului ilegal cu ţigarete trebuie abordată cu toată seriozitatea, în baza unei Strategii Naţionale, care să implice toate instituţiile cu competenţe în domeniu, inclusiv factorii de decizie în materie de politici fiscale şi de reglementare. Dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro! Flexibilitatea grupărilor infracţionale e demonstrată clar şi de studiile Novel: dacă în septembrie piaţa neagră înregistra o creştere accelerată în nord-vest, în noiembrie a urcat abrupt în nord-est”, a declarat Adrian Popa, director la BAT România.

În acest moment, în România, ponderea comerţului ilicit cu ţigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană. „Apreciem eforturile constante ale autorităţilor şi înţelegem dificultatea obiectivului de a ne încadra în media europeană, ţinând cont că ne aflăm la graniţa Uniunii, şi avem în administrare cea mai extinsă frontieră externă a UE. Cu toate acestea, nivelul foarte ridicat al comerţului ilicit cu ţigarete înregistrat la sfârşitul anului 2015, pe lângă pierderile substanţiale cauzate bugetului de stat, este de natură să reprezinte o «bilă neagră» pentru România, în procesul de aderare la spaţiul Schengen”, a declarat Alexandra Olaru, director de afaceri corporatiste la Philip Morris România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.