Sorin Oprescu și Radu Mazăre preiau CET din București și Constanța

CET SudGuvernul a hotărât să le cedeze primăriilor din Bucureşti şi Constanţa toate acţiunile pe care le deţine la societăţile de stat care deţin centrale electrice de termoficare (CET) din cele două oraşe.

Primarii din Bucureşti şi Constanţa se vor ocupa de alimentarea cu apă caldă şi căldură a celor două oraşe, după ce termocenteralele din cele două oraşe vor fi transferate din subordinea Executivului către autorităţile locale, așa cum se arată într-un proiect de act normativ elaborat de Departamentul pentru Energie.

“Prin acest proiect de Hotărâre a Guvernului se propune aprobarea transferului, cu titlu gratuit, al tuturor acţiunilor deţinute de stat la Societatea Electrocentrale Bucureşti SA (69.798.128 acţiuni reprezentând 97,51% din capitalul social) din proprietatea privată a statului şi din administrarea Ministerului Economiei – Departamentul pentru Energie în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti precum şi transferul  tuturor acţiunilor deţinute de stat la Societatea Electrocentrale Constanţa S.A. (3.200.000 acţiuni reprezentând 100% din capitalul social) din proprietatea privată a statului şi din administrarea Minsiterului Economiei -Departamentul pentru Energie în proprietatea privată a Municipiului Constanţa, judeţul Constanţa şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanţa”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Bucureştiul şi Constanţa rămăseseră singurele două oraşe unde Guvernul deţinea controlul asupra centralelor electrice de termoficare (CET) care produc agentul termic destinat celor două regii de distribuţie a energiei termice, RADET care, la rândul lor, livrează apă caldă şi căldură către populaţie. Toate celelalte CET-uri mari fuseseră predate Consiliilor Locale, în urma unui proces care a început în timpul fostei guvernări PSD.

Sorin Oprescu va prelua CET Vest, CET Sud, CET Grozăveşti şi CET Progresu. Radu Mazăre va administra CET Palas.

Potrivit ultimelor date disponibile, în Bucureşti erau racordate la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice 565.000 de apartamente. Costul energiei termice este de 341 de lei gigacaloria, dar populaţia plăteşte doar 170 de lei, restul fiind subvenţionat de Primărie.

În Contanţa, erau racordate la RADET 85.000 de apartamente. Preţul plătit de populaţie este însă de 358 de lei gigacaloria, unul dintre cele mai mari din țară.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.