Simonis, sigur de intrarea PSD la Guvernare: Alianţa PNL-USR ar fi o glumă proastă, fără nicio susţinere

PNL, USR și UDMR nu mai pot forma, matematic, o majoritate în Parlament, declară liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

El consideră, pe de altă parte, că Alexandru Rafila ar fi un excelent ministru al Sănătății.

CITEŞTE ŞI: Cîţu, întâlnire cu Ciolacu! S-ar putea contura o alianţă PNL-PSD

Alfred Simonis precizează la RFI, în contextul negocierilor dintre partide pentru formarea unei coaliții, că „nu există un mandat încă clar asumat de PSD. Faptul că suntem cel mai mare și cel mai stabil grup parlamentar și partid reprezentat în Parlamentul României ne îndreptățește să fim prima opțiune a președintelui pentru desemnarea unui prim-ministru de la PSD, însă cred că o astfel de decizie poate fi luată în momentul în care știm data, ora la care suntem invitați la Cotroceni la acele consultări (…). Cred că mai important decât numele sau partidul care să dea primul-ministru este identificarea unei soluții pentru a depăși această perioadă extrem de complicată”.

Guvern fără susţinere

Liderul deputaților PSD nu dă șanse unei eventuale coaliții PNL-USR-UDMR: „În acest moment, pe calcule matematice clare, nu pe invenții, PNL cu USR și cu UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament. Cei de la minoritățile naționale au anunțat că nu mai susțin un astfel de Guvern. Aceste explicații pe care le-am văzut în spațiul public avansate de cei de la PNL și anume că grupul care a migrat de la PNL către Ludovic Orban vor vota un eventual Guvern Cîțu este o glumă atât de proastă, încât nici nu știu cum s-o pot interpreta (…). Dacă facem un calcul matematic, cu toate cele 18 minorități, ceea ce se întâmplă foarte rar ca cei de la minorități, toți 18 să voteze într-o direcție sau alta, de obicei sunt împărțiți (…), chiar și așa, ar avea undeva la șapte voturi peste minimul necesar de trecere a acestui Guvern. Vă dați seama că pe de o parte e greu să învestești un Guvern care să aibă cinci-șase voturi, format din cinci-șase partide, un astfel de Guvern practic nu poate lua nici o decizie în Parlament (…). Deci minus 20, care au plecat, practic, în Parlament va exista un blocaj și concluzia este foarte clară: în acest moment, un Guvern PNL-USR-UDMR, chiar cu susținerea unei părți a grupului minorităților nu poate fi învestit în Parlamentul României. Nu excludeți faptul că până săptămâna viitoare, e posibil să mai plece anumiți colegi de la PNL. Or pe zi ce trece, grupul PNL e din ce în ce mai mic, ajunge să fie poate a treia forță din Parlament, în ritmul acesta (…). De aceea, un astfel de Guvern într-o astfel de situație dificilă este o glumă, să faci un Guvern care eventual ar putea trece în Parlament la două, la trei, la cinci-șase voturi este o glumă, pentru că e nevoie în acest moment de decizii serioase, cu susținere consistentă în Parlament, pentru a putea fi deblocată situația în care ne aflăm”.

Rafila, la ministerul Sănătăţii

Întrebat dacă Alexandru Rafila rămâne propunerea PSD pentru postul de premier, Alfred Simonis a răspuns: „Nu știu dacă rămâne propunerea PSD. Alexandru Rafila este un extraordinar specialist, iar faptul că nu ne dăm în lături de la a accepta un Minister al Sănătății la PSD arată preocuparea noastră pentru acest domeniu și faptul că suntem pregătiți să gestionăm domeniul sanitar, Ministerul Sănătății, avem specialiștii necesari, iar Alexandru Rafila este unul dintre ei, cred că ar fi un excelent ministru al Sănătății”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here