Senatorul Mihai Fifor: Legea uceniciei va reduce șomajul în rândul tinerilor. 1350 lei/lună pentru angajarea stagiarilor

Mihai Fifor și-a dat demisia

Angajatorili vor primi mai mulți bani pentru a fi stimulați să angajeze ucenici sau stagiari, potrivit proiectului de lege a uceniciei, care a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților, după ce a fost votat de Senatul României.

Senatorul PSD Mihai Fifor susține că noua lege a uceniciei este garanția unor soluţii imediate pentru tineret, pentru formarea de forţă de muncă bine calificată şi integrarea acesteia pe piaţa muncii

Ce sume vor primi angajatorii

Potrivit proiectului adoptat, firmelor angajatoare ar urma să le fie decontate, aproape de valoarea salariului minim net pe economie, cheltuielile salariale pentru fiecare dintre aceștia. Deputații sunt cei care au votul final pentru proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. După votul favorabil al acestora, urmează promulgarea de către președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

Angajatorilor ar urma să li se acorde, la cerere, pentru fiecare ucenic angajat, o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (echivalentul în lei a 250 de euro/lună), în timp ce pentru fiecare stagiar (absolvent de studii superioare) angajat, s-ar primi câte 1.350 lei/lună (echivalentul a 300 de euro/lună).

Având în vedere că valoarea salariului minim brut este de 1.450 de lei, pentru fiecare dintre persoanele astfel angajate s-ar primi practic aproape de valoarea netă a acestui salariu minim. Firește, banii s-ar acorda pe toată perioada derulării contractului de ucenicie/ de stagiu.

Fifor: Soluție pentru angajarea tinerilor

Senatorul arădean social-democrat Mihai Fifor spune că piaţa muncii, dar și mediul de afaceri, au nevoie de forţă de muncă bine calificată. „Garanția unor soluţii imediate pentru tineret, pentru formarea de forţă de muncă bine calificată şi integrarea acesteia pe piaţa muncii reprezintă o prioritate legislativă a Guvernului și consider că este și o prioritate a noastră. Cuantumurile alocate până acum erau mult prea mici, atât pentru ucenici/stagiari, cât și ca facilitate pentru angajatori. ”, a explicat Mihai Fifor.

Sumele puse la dispoziția angajatorilor de statul român provin din Programul Operațional Capital Uman, adică din fonduri europene și nu afectează bugetul de stat. „În prezent, deși există o Lege a uceniciei la locul de muncă, dispozițiile acesteia nu reușesc să recupleze angajatorii, lucrătorii și furnizorii de formare, de unde și nivelul scăzut de participare la programele de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă. Un alt element ar fi cuantumul insuficient, asigurat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariul și formarea profesională a ucenicului. De asemenea, și în cazul contractelor de stagiu, sumele acordate angajatorilor din BAS sunt foarte mici, raportat la salariile practicate pe piața muncii pentru forța de muncă înalt calificată”, a declarat Mihai Fifor.

Sumele primite în prezent pentru ucenici și stagiari

Și acum, angajatorii primesc bani pentru ucenici și stagiari, însă mai ales în cazul contractelor de ucenicie, sumele primite sunt foarte mici. Concret, potrivit Legii nr. 279/2005, pentru fiecare contract de ucenicie, angajatorul primește o sumă ce reprezintă 60% din indicatorul social de referință (500 de lei), adică suma de 300 de lei. Ceea ce înseamnă că, dacă prevederile ar intra în vigoare, angajatorul ar primi cu 825 de lei mai mult decât în prezent.

Cât despre contractele de stagiu, angajatorul primește în prezent, potrivit Legii nr. 335/2013, câte 750 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că s-ar putea primi cu 600 de lei mai mult pentru fiecare stagiar.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.