Un grup de zece țări est-europene, printre care și România, au cerut printr-o scrisoare Comisiei Europene să renegocieze contractele de vaccinare împotriva coronavirusului, în care se invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului, se arată într-un material POLITICO.
Contractele ar trebui să poată fi reziliate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, afirmă Guvernele. De asemenea, scrisoarea menționează problema vaccinurilor care sunt livrate aproape de data de expirare, un lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință privind durata minimă de valabilitate. Se înțelege indirect în acest fel că multe vaccinuri sunt irosite, din moment ce expiră imediat după livrare.
Reducerea numărului de doze
Contractele ar trebui să poată fi reziliate „în cazul în care nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cererile din scrisoare. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.
Scrisoarea a fost trimisă vineri seară și este adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.
O serie de țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la faptul că actualele contracte de vaccinare împotriva coronavirusului, semnate în perioada de vârf a pandemiei, când UE a fost supusă unei presiuni publice intense pentru a procura vaccinur
CITEȘTE ȘI:Oficial OMS : Apariţia variolei maimuţelor în Europa nu necesită imediat vaccinări în masă
Le-au obligat să cumpere prea multe doze, care acum nu mai sunt necesare. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, aproape de zece ori mai mult decât populația UE. Până în februarie, fuseseră livrate 1,3 miliarde.
Contracte prea mari
„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că s-au atins niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea unor cantități de vaccinuri care depășesc în mod semnificativ nevoile și capacitatea de absorbție a statelor membre„, se arată în scrisoara consultată de Politico.
Țările care au semnat scrisoarea susțin că vaccinurile riscă să expire nefolosite, având în vedere problemele cu care s-au confruntat donațiile de vaccinuri, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”.
Eforturile făcute de Comisie pentru a redesena contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est. Țările scriu că părțile din contracte care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie să fie modificate.
Aproape de expirare
Scrisoarea menționează, de asemenea, problema vaccinurilor care sunt livrate aproape de data de expirare, un lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință privind durata minimă de valabilitate.
- Printre alte solicitări se numără asigurarea faptului că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență în domeniul sănătății să cumpere vaccinurile nefolosite pentru a crea o rezervă comună și pentru a permite, de asemenea, donațiile către restul lumii într-un mod mai coordonat.
Cetățeanul TV