Referendumul pe Justiție, bagatelizat de penelista Gorghiu și susținut de USR

referendumul pe Justiție
Foto: B1.ro

Fostul lider PNL, senator în prezent, Alina Gorghiu, susține că organizarea unui referedum pe Justiție concomitent cu alegerile europarlamentare ”nu rezolvă nimic”, juridic vorbind. Penelista Gorghiu zice ba referendumului, USR zice da.

”Rămâne la aprecierea președintelui Klaus Iohannis dacă organizează sau nu acest referendum (…)  Referendumul din punctul meu de vedere juridic n-ar putea să rezolve nimic. Toți suntem determinați să păstrăm această independență a sistemului judiciar și să menținem standardele europene în materie, mai puțin o mână de oameni care sunt la guvernare, dânșii știu acest lucru. Deci va trebui să găsim în opinia mea pârghii mult mai puternice, pentru a rezolva efectiv situația”, a susținut Alina Gorghiu la RFI.

Penelista Gorghiu zice ba referendumului, USR zice da
Foto: Presa Locală

Claudiu Năsui contraatacă: referendumul pe Justiție poate crește prezența la europarlamentare

USR – și nu numai – întrevede însă posibilitatea ca referendumul desfășurat concomitent cu scrutinul europarlamentar din 26 mai să aducă mai mulți oameni la vot – situație care va duce în mod oligatoriu la scăderea scorului electoral al PSD. Ca urmare, USR crede în continuare în utilitatea organizării unui referedum pe Justiție, chiar dacă acesta nu va genera efecte juridice imediate și concrete.

”Mie mi se pare foarte util un referendum pe Justiție și asta din mai multe motive, în primul rând din punct de vedere democratic. Vedem cu PSD împreună cu ALDE a câștigat majoritatea parlamentară la ultimele alegeri fără să fi vorbit în timpul campaniei de aceste reforme monstruoase pe care au de gând să le facă în Justiție. Mai exact n-au vorbit despre această atacare și subminare a unui pilon esențial în stat și atunci, având în vedere situația aceasta și faptul că de doi ani încoace  tema principală este totuși Justiția, considerăm că președintele Iohannis ar trebui să-și folosească prerogativa prezidențială, aceea de a chema românii la un referendum, chiar dacă acest referendum este unul care, ala cum spune doamna Gorghiu, nu produce efecte juridice. Are însă efecte democratice în termen de aflare a voinței poporului – care până la urmă e, sau ar trebui să fie, cea mai mare putere în statul român cel puțin conform Constituției. Un al doilea motiv – pentru care cel mai bine ar fi ca acest referedum să fie covocat chiar în ziua alegerilor europarlamentare – este mărirea prezenței. În momentul în care ai mai multe lucruri care se aleg și mai multe teme care se pun în discuție, atunci poți să te aștepți la o prezență mai mare și după cum știm o prezență mai mare înseamnă foarte probabil un PSD mai mic. Mai mic în scor pentru că electoratul lor este în general cam același, se prezintă într-un număr constant la vot iar asta înseamnă că scorul PSD variază în funcție de prezența la vot. O prezență ridicată poate însemna un mesaj foarte puternic împotriva PSD-ului și împotriva a tot ce a făcut acest partid în ultimii doi ani”, pledează deputatul USR Claudiu Năsui în favoarea organizării unui referedum pe tema Justiției pe 26 mai – ziua când vor avea loc alegerile europarlamentare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*