Puteri sporite pentru polițiști. Vor putea intra în orice locuință, în anumite condiții

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Poliţiştii ar putea să nu mai aibă nevoie de mandat pentru a intra în orice locuință dacă caută o persoană dispărută sau aflată în pericol iminent. Acest lucru este stipulat intr-un proiect de lege, care ar putea fi adoptat tacit de Senat.

Consiliul Superior al Magistraturii susține că noile prevederi nu respectă Constituţia.

Potrivit proiectului, poliţiştii, jandarmii, angajaţii IGSU şi poliţiştii locali care caută o persoană dispărută pot întra cu forţa în locuinţele oamenilor sau în sediile unor firme fără mandat. Oamenii legii pot face acest lucru şi fără acordul proprietarilor. Condiția este să existe indicii” că doar așa ar putea”să înlăture o primejdie privind viaţa sau integritatea fizică a persoanelor aflate în acel spaţiu”.

CSM critică proiectul

Proiectul a fost elaborat după cazul Caracal. Oamenii legii au susţinut atunci că nu au avut mandat să intre în casa lui Gheorghe Dincă ca să o salveze pe Alexandra Măceşanu. CSM spune că proiectul nu respectă Constituţia. CSM aduce ca argument faptul că se fac percheziţii, care trebuie aprobate de un magistrat. Termenul de adoptare tacită a proiectului va fi la 9 decembrie 2021. Proiectul va fi trimis ulterior la Camera Deputaţilor, for decizional, potrivit observatornews.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here