Documentele privind protestele din 10 august sunt desecretizate

protestele din 10 august Jandarmii care au „frăgezit” protestatari proteste violente 10 august

Documentele privind protestele din 10 august sunt desecretizate şi puse la dispoziţia Parchetului General şi al celor două comisii, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la Digi 24.

„Absolut toate documentele sunt desecretizate şi puse la dispoziţia atât a Parchetului General, cât şi a celor două comisii şi asta se întâmplă încă de la sfârşitul lunii ianuarie, când comisia care a analizat desecretizarea a stabilit ca şi măsură ce documente se declasifică. Din toate documentele care au fost transmise la Parchet imediat după momentul 10 august, la solicitarea procurorilor, sunt declasificate, mai puţin un document care nu e de la MAI”, a spus Carmen Dan.

Potrivit ei, deși nu a fost chemată la Parchet, are toată disponibilitatea de a se prezenta, aşa cum au făcut-o şi alţi colegi din minister atunci când au fost citaţi.

“Momentul 10 august este un moment pe care noi l-am pregătit  în sensul în care am tratat cu seriozitate, având şi experienţa protestelor anterioare, deloc puţine. Noi ne-am consultat partenerii în aşa fel încât să avem absolut toate informaţiile în pregătirea acestei misiuni”, a mai spus Carmen Dan.

În octombrie 2018, ministrul de Interne, Carmen Dan era de părere că anchetarea protestelor din 10 august este neechilibrată, iar derularea evenimentelor îi pare o regie slabă, cu doi regizori diletanţi, care însă pretind că au talent, preşedintele Iohannis şi procurorul general Augustin Lazăr.

Ministrul de Interne consideră că protestele au avut câteva particularități, dar că Jandarmeria a avut o intervenție graduală. Particularitățile protestelor din 10 august se referă la presiunea constantă asupra cordonului de jandarmi, plasarea persoanelor agresive în rândurile trei-patru în spatele unui „scut” de protestatari paşnici, distragerea atenţiei jandarmilor pentru a forţa intrarea în curtea guvernului, scoaterea a doi jandarmi din dispozitiv şi sustragerea unei arme.

LĂSAȚI UN MESAJ

*