Profesorul român condamnat în China a fost eliberat! Mesaj pentru ministrul Justiţiei înainte de revenirea în ţară

Clujeanul Marius Balo, profesorul universitar român condamnat la 8 ani de închisoare în China, a fost eliberat. El se află la Shanghai și așteaptă să revină în România.

Marius Balo i-a scris un mesaj ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, căruia i-a mulțumit pentru demersurile făcute pentru eliberarea sa. Totodată, el a explicat că revenirea în România a fost amânată din cauza lockdown-ului din Shanghai.

„Numele meu este Marius Balo, sunt clujeanul care a fost întemnițat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai deoarece orașul a intrat în lockdown complet. Mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reușit cei de acasă să îmi achiziționeze un nou bilet pentru dată de 20 aprilie cu aterizare la București pe 21. Sper din suflet că să nu se anuleze și acest zbor”, scrie în mesajul trimis ministrului Justiției.

CITEŞTE ŞI: Profesorul român conndamnat în China la 8 ani de închisoare pentru 80 de dolari se întoarce acasă! Poveste terifiantă

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat de avocatul Eugen Iordăchescu. În 2019, într-o conferinţă de presă, acesta a vorbit despre profesorul universitar şi antreprenorul clujean care din 2014 era închis într-o închisoare din China. Avocatul spunea atunci că Balo este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de faudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

Tratamente degradante

„De mai bine de 5 ani, un profesor şi antreprenor din Cluj, Marius Baolo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiţiei, Preşedinţia României, ignoră suferinţele acestuia şi refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale şi avocaţilor. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală şi condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus, în 2019, Iordăchescu.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

„Procurorii chinezi au susţinut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără ca acesta să ştie că suma provenea din comiterea unei infracţiuni. În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situaţia românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, a explicat avocatul clujean.

În 2019, Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ţinut timp de doi ani şi jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cuşcă de 16 m pătraţi, în care se mai aflau 12 cetăţeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună şi, legat de mâini şi de picioare într-un scaun de metal, era ameninţat de gardieni să recunoască faptele în faţa judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

„În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi ulterior încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Tot în 2019, Eugen Iordăchescu a criticat „impotenţa” instituţiilor statului român şi „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetăţean român aflat într-o stare dificilă.

Unchiul lui Marius Balo, Ioan Felecan, a declarat la rândul său că acesta a fost torturat şi bătut în închisoare.

„Munceşte la lipirea etichetelor pe haine. Mi-a spus că în dormitor, noaptea, sunt 15 grade. Apă caldă nu a văzut de când a fost arestat”, a precizat atunci Felecan.

Mesajul integral

Buna ziua! În mod informal vă punem la dispoziție câteva fragmente din scrisoarea trimisă de Marius Balo ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, mulțumindu-i pentru demersurile făcute în sprijinul liberării sale.

Stimate Dle Ministru,

Numele meu este Marius Balo, sunt clujeanul care a fost intemnitat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, insa ma aflu in continuare la Shanghai deoarece orasul a intrat in lockdown complet.. mi s-au anulat deja doua zboruri, insa au reusit cei de acasa sa imi achizitioneze un nou bilet pentru data de 20 aprilie cu aterizare la Bucuresti pe 21. Sper din suflet ca sa nu se anuleze si acest zbor.

Doresc sa folosesc acest prilej pentru a va multumi pentru ca v-ati implicat in eforturile de a ma aduce acasa. Dumnezeu stie ca nu sunt vrednic de cuvintele frumoase pe care le-au spus cei din presa despre mine si nu ma oglindesc in caracterizarea de om bun si cinstit pe care mi-au facut-o. (…)

Sper sa am ocazia la un moment dat sa va multumesc personal pentru ca v-ati implicat pentru mine. Va doresc multe impliniri si tot binele de la bunul Dumnezeu.

Cu respect si pretuire,
Marius Balo

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here