Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan Pinalti, trimis în judecată pentru inginerii financiare cu Giga TV

Pinalti se întoarce la închisoare

PinaltiDeja arestat preventiv în altă cauză, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, pentru spălare de bani, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

În dosar au fost deferite justiției și patru firme. DNA a precizat marţi că în sarcina celor patru societăți comerciale — SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL și SC Sonic Media SRL — s-a reținut infracțiunea de complicitate la spălarea banilor. SC Euromedia TV SRL și SC Sonic Media SRL dețin televiziunile 1TV Neamț și Giga TV.

DNA menţionează că, începând cu 2009, Gheorghe Ștefan Pinalti a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuși, care au acceptat să figureze formal ca asociați și administratori. Procurorii susțin că el și-a asumat rolul de factor de decizie în SC Strong Montaj SA și s-a implicat în activitatea de administrare a acesteia (el a dispus efectuarea de plăți, a făcut demersuri pentru încasarea facturilor emise, pentru obținerea de finanțări de la diferite instituții publice, pentru restituirea unor garanții de bună execuție, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut să i se prezinte situații contabile, a pus în discuție evaluarea patrimoniului în vederea unor divizări, a solicitat informații cu privire la stadiul de realizare a unor lucrări, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri în activitatea firmei, și-a dat acordul pentru obținerea unui credit bancar și constituirea unor garanții, a convins fidejusori să semneze contractul de credit, a identificat și a discutat oportunități de afaceri, a dispus acordarea de împrumuturi unor firme afiliate etc.).

„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiți clienți și a achiziționat, de la o serie de furnizori, bunuri și servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerț, implicând circulația banilor. Aceste operațiuni financiare ca acte de comerț, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite. O parte din aceste sume de bani necuvenite provin din executarea unor lucrări în comuna Tazlău din județul Neamț, finanțate conform HG 577/1997. Pentru asigurarea alocării de fonduri bănești și pentru finanțarea cu prioritate, contrar art. 2 din ordinul 996/16.02.2011 al MDRT, a lucrărilor din care obținea sume de bani necuvenite, în perioada 2010-2012, Gheorghe Ștefan s-a folosit de autoritatea și de influența conferite de funcția de conducere deținută într-un partid, intervenind la funcționari din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și al Consiliului Județean (CJ) Neamț”, se arată în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here