Președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, cercetată pentru un contract dubios pentru măşti de protecţie

Președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, este urmărită penal alături de un consilier din aceeași instituție pentru atribuirea unui contract supraevaluat de achiziții de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

Este vorba despre achiziția a 1.750.000 de măști de protecție de la SC Romwine & Coffee SRL din Giurgiu, care se ocupa de vânzarea de băuturi și cafea, presa relatând la vremea respectivă despre acest contract controversat.

Firmă interpusă

În acest dosar, în 28 aprilie DNA a anunțat începerea urmăririi împotriva SC Sanimed International Impex SRL și a doi oameni de afaceri acuzați că ar fi determinat reprezentanți ai Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate ca, prin încălcarea legii, să permită încheierea între o firmă interpusă – Romwine & Cofee SRL din Giurgiu, controlată de cei doi oameni de afaceri, și ONAC, a unui acord cadru pentru achiziția a 1.750.000 de măști de protecție. Unul dintre oamenii de afaceri vizați este Cătălin Hideg, patronul Sanimed, un controversat afacerist din sănătate.

Miercuri, DNA a anunțat începerea urmăririi penale împotriva șefei ONAC, Cornelia Nagy, și a Mădălinei Hohan (fostă Deaconescu), consilier achiziții publice în cadrul aceleiați instituții publice, pentru abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva SC Romwine & Coffee SRL și a altor persoane administratori de firme, pentru infracțiunea de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

Acuzațiile aduse de DNA

DNA precizează că dosarul vizează modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

Potrivit procurorilor, în martie 2020 Cornelia Nagy, în calitate de președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, și Mădălina Hohan (fostă Deaconescu), ar fi semnat, prin încălcarea legislației, un acord cadru între instituția pe care o reprezentau și firma SC ROMWINE & COFFEE SRL, prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

CITEŞTE ŞI: Piedone, ridicat de DNA de pe aeroport: Nu sunt un fugar!

În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru, pun procurorii.

Pentru că SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Prejudiciu

Prin activitățile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.
Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here