Președintele CSM, Daniel Grădinaru, a explicat miza din spatele protestului magistraților privind reducerea pensiilor speciale. Grădinaru spune că nu suma pe care o vor încasa magistrații după pensionare e problema, deși acum se vrea ca aceasta să fie mai mică sau egală cu salariile în plată, și nu mai mare cum se petrece în prezent.
Problema e creșterea vârstei de pensionare peste noapte, cu 10 ani de zile.
„Formele de protest, sigur că ele au fost vehiculate și cuvinte mai grele s-au folosit, termenul de grevă, că ar trebui dați afară magistrații care fac grevă. Este o idee falsă. Magistrații nu fac grevă. Formele acestea de protest sunt, zicem noi, doar pentru a atrage atenția factorilor decizionali în legătură cu modificarea statutului magistraților, în această manieră în care s-a procedat. Suspendarea activității nu este însă radicală sau totală, este doar în legătură cu anumite cauze care pot fi amânate. Protestul nostru, de altfel, protestul magistraților, de altfel, vizează nu numai pensiile. Acesta a fost doar un moment declanșator. Situația din sistemul judiciar este destul de gravă și este generată tocmai de subiectul acesta.
Factorii decizionali
Începând cu anul trecut, când factorii decizionali de atunci – mă refer la declarațiile ministrului muncii și ale celor care erau miniștri la acel moment – au anunțat o iminentă modificare a statutului magistratului sub aspectul vârstei de pensionare, moment în care mai mulți magistrați care îndeplineau condițiile pe legea în vigoare au luat decizia să se pensioneze. În această manieră a fost un număr mai mult decât… de trei ori mai mare decât în alți ani, de pensionare, adică un val de pensionări care a produs tulburări în activitatea instanțelor și Parchetelor.
De fapt, nemulțumirea magistraţilor vine de aici: pe de o parte, pe anunţarea schimbării statutului magistratului sub aspectul vârstei de pensionare și, pe de altă parte, din lipsa de acțiune în direcția ocupării posturilor vacante. Practic, sunt instanțe în care din mai mult de 50% dintre judecătorii care ar trebui să fie în activitate s-au pensionat și, în aceste condiții, munca pe care trebuie să o desfășoare cei care sunt în activitate este deja aproape insuportabilă. Acesta este de fapt contextul în care s-au declanșat aceste acțiuni de protest pentru a atrage atenția asupra tuturor problemelor din sistem”, a declarat Grădinaru, la Radio România Actualități.
Cetățeanul TV