USR: Primăria București lasă femeile pradă violenței domestice

Foto:viol
Foto: viol

Primăria București lasă femeile pradă violenței domestice pentru că victimele din Bucureşti riscă să piardă singurul adăpost disponibil non-stop dacă municipalitatea nu va reveni asupra deciziei de a nu mai finanţa Casa INVICTA, avertizează deputatul Cristina Ionela Iurişniţi.

Acesta este efectul modificării condiţiilor privind finanţarea nerambursabilă acordată de către Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.
Sprijinul financiar acordat de CGMB pentru serviciile de adăpost şi consiliere pentru victime oferite de Asociaţia ANAIS se încadrează în rigorile legii şi răspunde unei nevoi reale, stringente a cetăţenilor bucureşteni.
Preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse subliniază că astfel de măsuri sunt contrare obligaţiilor legale privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice (Legea 217/2003 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv Legea 174/2018), precum şi altor directive şi tratate europene la care România este semnatară, inclusiv Convenţia Consiliului Europei pentru Combaterea Violenţei împotriva Femeii şi a Violenţei Domestice (Convenţia de la Istanbul), ratificată de România încă din 2016.
„Recent, am reuşit în Parlament modificarea legislaţiei în vigoare astfel încât victimele violenţei domestice să aibă un sprijin real, nu doar pe hârtie din partea autorităţilor. Pe lângă ordinul de protecţie provizoriu, care poate literalmente salva vieţi, trebuie să avem în vedere că victimele violenţei trec printr-o traumă inimaginabilă şi au nevoie nu doar de cazare în regim de urgenţă, ci şi de asistenţă specializată, în anumite condiţii care să nu adauge traume suplimentare”, atrage atenţia Cristina Iurişniţi.
În condiţiile în care statisticile IGPR relevă o creştere a fenomenului violenţei domestice în România în 2018 cu peste 10% faţă de anul anterior, de la loviri şi alte violenţe până la violuri şi agresiuni sexuale inclusiv asupra minorilor, autorităţile locale ar trebui să suplimenteze intervenţia pentru prevenire şi combatere, nicidecum să renunţe la servicii destinate victimelor violenţei, consideră preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor.
„Înţeleg că suntem într-un an electoral, însă este nepermisă folosirea victimelor violenţei domestice ca pretext în lupte de partid sau campanie. PMB a avut excedent bugetar în 2018, iar lipsa bugetului pentru 2019 (prezentat cu peste 3 luni mai târziu decât prevede legea de către coaliţia PSD&ALDE) nu poate fi invocată – Legea 273 2006 privind finanţele publice locale, la Articolul 40 menţionează foarte clar că se aplică în continuare bugetele anului precedent, până la aprobarea noilor bugete”, subliniază deputata USR Cristina Iurişniţi.
Potrivit ei, este inacceptabil ca în plin mandat de exercitare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene nici măcar la nivelul Capitalei să nu putem oferi condiţiile necesare victimelor violenţei domestice, care sunt astfel vulnerabilizate suplimentar chiar de către autorităţile care ar trebui să le apere.
Aceasta i-a solicitat doamnei Gabriela Firea să remedieze urgent această eroare în aşa fel încât victimele violenţei domestice să nu aibă şi mai mult de suferit în Bucureşti, capitală europeană.
Absenţa serviciilor necesare prevenirii şi combaterii violenţei domestice la nivelul Bucureştiului şi al întregii ţări a fost semnalată în repetate rânduri de mass-media şi de societatea civilă, iar peste 64 de organizaţii membre ale Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua V.I.F) au adresat o scrisoare deschisă consilierilor CGMB pentru remedierea situaţiei privind Centrul de primire în regim de urgenţă destinat victimelor violenţei domestice – Casa INVICTA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.