OMS, avertisment DUR: Jumătate din populaţia Europei se va infecta cu Omicron! Va fi mortal în Europa Centrală şi de Est

covid

Peste jumătate din populația Europei ar urma să fie infectată cu varianta Omicron a coronavirusului în următoarele șase-opt săptămâni, a declarat marți cel mai înalt oficial european al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de Reuters și AFP.

Bătrânul Continent a înregistrat peste 7 milioane de cazuri noi de Covid-19 în prima săptămână din 2022, bilanțul dublându-se într-o perioadă de două săptămâni, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferințe de presă.

„În acest ritm, Institutul pentru Măsurători și Evaluări în Sănătate prevede că peste 50% din populația din regiune va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a spus Kluge.

CITEŞTE ŞI: Simptomele Omicron s-au mutat la cap! Avertismentul medicului Beatrice Mahler

Această variantă are mutații „care îi permit să adere mai ușor la celulele umane și poate infecta chiar și persoanele care au fost infectate sau vaccinate anterior”, a adăugat reprezentantul OMS.

Impact mortal în Europa Centrală și de Est

Kluge a avertizat că impactul va fi cel mai mortal acolo unde ratele de vaccinare sunt mai scăzute, cum ar fi în Europa Centrală și de Est.

El s-a „profund îngrijorat” de faptul că, pe măsură ce varianta se deplasează spre est, „nu am văzut încă impactul său deplin în țările în care nivelurile de vaccinare sunt mai scăzute și unde vom asista la o îmbolnăvire mai gravă a persoanelor nevaccinate”.

Reprezentantul OMS a afirmat că țările care nu au fost încă afectate de valul Omicron au „o fereastră de oportunitate – care se închide, însă – pentru a acționa acum”, protejându-i pe cei mai vulnerabili și făcând tot ce le stă în putință pentru a se asigura că lucrătorii din domeniul sănătății și alți lucrători cheie pot menține serviciile în funcțiune.

Guvernele din aceste țări ar trebui să impună utilizarea de măști de înaltă calitate în toate spațiile închise și să se asigure că vaccinările complete și dozele de rapel sunt administrate cât mai devreme posibil, în special în sectoarele sănătății și serviciilor esențiale, a spus el.

Valul Omicron, creștere exponențială în Europa și America de Nord

Omicron se răspândește exploziv și în alte părți ale lumii. Statele Unite ale Americii au raportat luni 1,35 milioane de noi infecții cu coronavirus, cel mai mare bilanț zilnic raportat de vreo țară în pandemie, în condițiile în care valul Omicron nu dă semne de încetinire nici pe continentul american.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here