Octavian Ursu primar în Goerlitz. Prima reacție a românului după câștigarea alegerilor

Octavian Ursu primar în Goerlitz primar român la Goerlitz

Alegătorii l-au desemnat la scrutinul de duminică pe Octavian Ursu primar în Goerlitz. Oamenii și-au demonstrat preferinţa pentru un oraş deschis, a declarat luni românul, primar din partea Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Octavian Ursu, un muzician originar din România, a obținut o victorie strânsă în faţa unui contracandidat al partidului Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă-dreapta), fostul poliţist Sebastian Wippel.

Rezultatul a arătat “că majoritatea nu doreşte o majoritate AfD”, a apreciat Ursu la postul public de radio MDR Aktuell. Ursu, în vârstă de 51 de ani, a părăsit România în 1990. El a obţinut 55,2% din voturi în turul doi de scrutin, în timp ce contracandidatul său de la AfD, Sebastian Wippel, în vârstă de 36 de ani, a primit 44,8% din voturi.

Octavian Ursu primar în Goerlitz. În primul tur se clasase pe locul doi

În primul tur de scrutin, desfăşurat la 26 mai, reprezentantul AfD obţinuse mai multe voturi decât Ursu, diferenţa dintre cei doi fiind de şase puncte procentuale în favoarea lui Wippel.

Rezultatul alegerilor de duminică, un test al preferinţelor electoratului pentru alegerile regionale din Saxonia care vor avea loc la 1 septembrie, a fost salutat de CDU, partidul cancelarului Angela Merkel. “Acesta este… un mare succes şi vânt din pupă (pentru CDU)”, a declarat secretarul general al formaţiunii, Paul Ziemiak.

Înaintea votului din Goerlitz, oraş cu 56.000 de locuitori situat la graniţa cu Polonia, actori şi producători de la Hollywood şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o posibilă victorie a AfD şi au atras atenţia că producătorii de film ar putea alege alte oraşe dacă atmosfera în Goerlitz va deveni una a “urii şi xenofobiei”.

LĂSAȚI UN MESAJ