O asociaţie a procurorilor cere desfiinţare Secţiei Speciale

O asociaţie a procurorilor cere desfiinţare Secţiei Speciale

Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP) solicită desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), structura înființată de „Comisia Iordache” și criticată de Comisia de la Veneția și Comisia Europeană. AMASP susţine că această „structură care pare să fie transformată într-un instrument de presiune și de compromitere a magistraților”.

AMASP arată că a solicitat în mod repetat Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să comunice datele de interes public privind cauzele pe care această structură le are în instrumentare, numărul de sesizări din oficiu înregistrate de la momentul operaționalizării, numărul de dosare soluționate, solicitări care au fost ignorate de conducerea acestei structuri. „În acest context de totală lipsă de transparență, AMASP consideră cel puțin surprinzătoare preocuparea aparent selectivă și insistentă a S.I.I.J. de a deschide sau de a redeschide dosare penale ori de a acorda o atenție aparte doar dosarelor care vizează procurorii și judecătorii catalogați în mass media și în zona politică drept ”protestatari”, ”sorosiști”, ”rezistenți”, ”staliniști”, ”bolșevici”, ”securiști” etc., având în vedere numărul procurorilor care funcționează la S.I.I.J. și numărul de dosare preluate de această secție”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.
Procurorii asociaţi mai spun că iau „act cu îngrijorare, fără a comenta, de percepția publică privind aparența că nu e nimeni la conducerea S.I.I.J. care să cunoască cine poate intra sau nu în ședințele de judecată, care ar putea să cenzureze eventuale erori ale procurorilor din subordine privind încadrări juridice elementare, aparența că în secția amintită poate activa oricine indiferent de cunoștințele deținute și chiar în lipsa unei minime experiențe relevante”.

Seminarii la TV

„Este regretabil că, în ultima perioadă, unele posturi de televiziune și unele publicații au creat, zilnic, emisiuni referitoare strict la dosare penale, unele aflate pe rolul instanțelor, emisiuni transformate în veritabile seminarii de drept penal sau procesual penal, cu ajutorul unor comentatori, al unor persoane de asemenea trimise în judecată, condamnate sau achitate. Prin prezentări univoce se încearcă inocularea ideii ca justiția trebuie realizată exact conform indicațiilor desprinse din aceste seminarii de drept, lipsite de calificare. Cert este că singurelele rezultate ale acestor exagerări, uneori mistificări, sunt, pe de o parte, sădirea neîncrederii societății în sistemul judiciar și în magistrați, luați individual, iar, pe de altă parte, intimidarea magistraților”, se mai arată în comunicatul AMASP.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.