O aeronavă a intrat neautorizată în spaţiul aerian al României, fiind interceptată de forţele aeriene maghiare, americane şi române

AVION
avion. Sursa foto; Fortele Aeriene Romane

O aeronavă bimotor de mici dimensiuni a survolat la joasă înălțime spațiul aerian al Ungariei, României, Serbiei și Bulgariei, în seara zilei de 8 iunie. La bordul aeronavei, tip Beechcraft , erau două persoane. 

Avionul a fost interceptat succesiv de forţele aeriene maghiare, avioanele F-16 ale SUA, decolate de la Feteşti şi avioane F-16 româneşti, potrivit digi24.ro.


„Precizăm că aeronava în discuție, care a evoluat în spațiul aerian al României pe traiectul Oradea – Caransebeș – Drobeta Turnu Severin, nu a manifestat un comportament ostil sau periculos. În niciun moment, pilotul aeronavei nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, potrivit normelor internaționale”, se arată într-un comunicat MApN.

Avionul a decolat din Ungaria, din zona Debrețîn, în jurul orei 17.30. El nu avea un plan de zbor aprobat și nu avea pornite mijloacele electronice de identificare de tip transponder.

În jurul orei 17.49, aeronava a intrat în spațiul aerian al României, în zona Oradea. Avionul a fost însoțit de cele două aeronave militare maghiare, conform acordului cross-border dintre România și Ungaria, precizează MApN.

La ora 17.58 aeronavele maghiare s-au întors către bază, ținta fiind preluată de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA, dislocate pe Baza 86 Aeriană Fetești, aflate în misiune de patrulare în spațiul aerian al României. Misiunea celor două aeronave americane a fost similară, de interogare radio, identificare vizuală și escortare a aeronavei țintă.

v

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here