Norul de praf saharian, periculos pentru sănătate

Praf saharian
Praf saharian. Sursa foto: dcnews

Multe zone din România se confruntă anual cu episoade de praf saharian care ajunge în Europa, adus de curenții din Nordul Africii. 

Nisipul este fin. Componenta norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur, potrivit g4media.ro.

Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate. .„Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele(o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii. Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cei cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratori cronice, acestea pot dezvoltă episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficientă respiratorie ușoară. Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare”, a declarat  Ionela Iovan, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here