Se relansează lupta politică pentru Primăria Sectorului 2. Neculai Onţanu a fost reţinut pentru şpagă

Neculai Onţanu

Neculai OnţanuLa nici o săptămână după ce PSD anunţase că-l susţine pentru un nou mandat, primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost reținut miercuri seara de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru luare de mită.

El va fi prezentat joi Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar, constituit ca urmare a unei sesizări formulate în 2016, procurorii au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Loredana-Claudia Radu, avocat în Baroul București, fosta avocată a lui Victor Ponta şi nepoata ex-liderului UNPR Gabriel Oprea, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada 2006-2007, Neculai Onțanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza Sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii 18/1991. „După emiterea titlului de proprietate, Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către suspecta Radu și o altă persoană, interpuși indicați de edil. În baza acestei solicitări, la 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare-cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot către suspecta Radu”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

DNA precizează că prețul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 de euro/mp, adică valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 de euro). „În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate, nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu, la indicația acestuia. Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive”, au mai constatat anchetatorii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here