Ministerul Sănătății va fi condus de un chirurg celebru

Conf. Dr. Victor Costache
Conf. Dr. Victor Costache

Au trecut aproape două săptămâni de când se tot fac liste cu posibilii miniștri care vor face parte din Guvernul Orban. Pentru Ministerul Sănătății au fost vehiculate mai multe nume, însă noul șef de la Sănătate ar putea fi un chirurg cardiovascular de renume, o personalitate atât la nivel naţional cât și internaţional – Conf. Dr. Victor S. Costache.

Pe listă se află și Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș. Numele noului șef de la Sănătate va fi decis cât de curând.

Actualmente, este director medical şi şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică la Spitalul European Polisano-MedLife din Sibiu, șeful disciplinei de Chirurgie Cardiovasculară de la Facultatea de Medicină din Sibiu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Endovasculară şi Terapie Valvulară Transcateter, preşedinte al Comisiei de Chirurgie Cardiovasculară a Ministerului Sănătăţii și membru Titular al Colegiului francez de Chirurgie Cardiacă.

Dr. Victor Costache este unul dintre puţinii medici români care, după ce s-a specializat la universităţile din străinătate şi a lucrat în spitalele de peste graniţă mai bine de 15 ani, a ales să revină în ţară şi să aplice pe pacienţii din România tot ce a învăţat acolo. Timp de 10 ani a condus echipe medicale în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, dar și Quebec. A învăţat de la nume mari din domeniul chirurgiei cardiovasculare şi al chirurgiei toracice şi pulmonare, precum prof. dr. Alain Carpentier, Prof. Dr. Dominique Blin- fondatorul chirurgiei cardiace din Franţa, Prof. Dr. Jean Luc Magne, Prof. Dr. Christian Letoublon, Prof. Dr. Marcel Dahan.

„Sunt un om care a avut curajul să se întoarcă în țară”

A surprins pe toată lumea când a renunțat la activitatea medicală strălucită din Franța și s-a stabilit împreună cu familia în România. De ce a făcut acest lucru? „Sunt un om care a avut curajul să se întoarcă în țară. Practic, în tot centrul țării nu exista cardiologie intervențională, nu exista posibilitatea de gestionare a infarctului, nu exista chirurgie cardiovasculară. Și toate aceste specialități, care salvează zilnic viața oamenilor, leam recreat de la zero. Am pornit de la o bază materială foarte bună și am putut crea un mod de funcționare european, cu o echipă medicală de excepție”, spune Conf. Dr. Costache Victor.

De numele lui sunt legate primele intervenţii pe cord deschis realizate la Sibiu, înființarea unui centru de excelență în Chirurgia Cardiacă Minim Invazivă, singurul din Transilvania, dar şi nenumărate operaţii efectuate în premieră mondială, europeană sau naţională: primul caz din lume de înlocuire a valvei mitrale prin abord minim invaziv cu tehnologia de sutură automată, primul caz din Europa de înlocuire endoscopică a valvei aortice cu tehnologia de sutură automată, prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D-în premieră pentru Europa de Est.

Operații în premieră și în domeniul chirurgiei cardiace

În cariera sa impresionantă, celebrul chirurg a realizat numeroase premiere și în domeniul chirurgiei cardiace congenitale: primul caz din Europa de canal atrioventricular parțial tratat minim invaziv la un pacient pediatric, sportivă de performanță (fetiță de 15 ani); primul caz din România de defect septal atrial și plastie mitrală, realizată video asistat (fără tăierea sternului) la pacienți pediatrici; primul caz din lume de retur venos pulmonar parțial aberant în vena cavă superioară, defect septal atrial tip sinus venosus tratat minim invaziv-minitoractomie dreaptă videoasistată la o sportivă de performanță de 21 de ani, pentru care o intervenție clasică ar fi însemnat sfârșitul carieierei sportive: „Toată lumea mi-a spus că șansele mele de a face handbal sunt spulberate, până l-am cunoscut pe Dr. Costache Victor, singurul medic care a studiat în detaliu cazul împreună cu echipa lui de specialiști și au realizat această intervenție endoscopic, cu o incizie de 4 cm între coaste, salvândumi atât viața, cât și cariera sportivă”, a declarat pacienta.

Inclus în Academy of World Records

În 2018 Academy of World Records a atestat recordul mondial pentru operație complexă de disecție de aortă tratată endovascular la un pacient de 77 de ani cu anevrism de aortă toracică disecant, rezolvat cu succes de Conf. Dr. Victor S. Costache și Echipa Inimii din Sibiu, cu ajutorul cărora a realizat și primele cazuri din România de anevrism de aortă toracică și abdominală rupte tratate endovascular, reușind imposibilul pentru pacienți cărora nimeni nu le mai dădea decât câteva ore de trăit.

Se consideră un om care face parte dintr-un sistem. Dar care, în același timp, se confruntă sau uneori chiar se luptă cu sistemul, pentru a schimba lucrurile în mai bine. „Sunt un tip care își folosește cunoștințele și care muncește foarte mult pentru a-i ajuta pe oameni. Aceasta este profesia, dar și vocația mea”, spune Conf. Dr. Victor S. Costache.

Tot el adaugă: „Noi am depus la Agenţia Naţională de Transplant un dosar la sfârşitul anului 2014 şi încă aşteptăm vizita acestora. Este unul dintre nenumăratele exemple de proiecte ținute într-un sertar în sistemul sanitar românesc. De exemplu, la noi, la Spitalul Polisano din Sibiu, și la spitalul Monza din București s-ar putea realiza oricând transplant pulmonar și cardiac. Nu vorbim despre echipe care au fost câteva luni în afară și au vizionat intervenții. Noi chiar am făcut timp de ani de zile transplanturi (eu, la Grenoble). Ne-am lovit de fiecare dată de un refuz mai mult sau mai puțin vehement. În condițiile în care în spitalul nostru am închegat o echipă tânără și foarte competentă, cu medici readuși în țară din Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie. Și care vor doar să își exercite corect profesia în propria țară”.

„În jur de o mie de copii mor anual în România din cauza bolilor de inimă”

Principalul său țel în 2019 este de a porni un program național pentru tratarea bolilor de inimă la copii. „În jur de o mie de copii mor anual în România din cauza bolilor de inimă. Ne străduim să introducem spitalul Polisano din Sibiu, unde efectuăm în mod curent aceste operații, dar cu fonduri strânse de Fundații caritabile, într-un program pentru copii. Am depus câteva cereri în acest sens către Ministrul Sănătății și la CNAS; avem un dialog constant cu autoritățile, dar care nu avansează, pentru a dezvolta acest program”, a spus Victor S. Costache.

Pentru dr. Victor S. Costache- medic, tată, profesor și militant pentru un sistem medical modern, bătaia inimii reprezintă țelul suprem al vieții sale. Nepot de medici chirurgi, şia petrecut copilăria pe holurile spitalelor. De acolo vine și dragostea pentru această nobilă profesie. Pentru succesul realizării unor intervenții chirurgicale atât de complexe, Conf. Dr. Victor S. Costache, unul dintre cei mai talentați și apreciați chirurgi din România, a necesitat o pregatire temeinică- în anul 1998, a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi; după primul an de rezidenţiat în chirurgie toracică, a plecat în Franţa la Spitalul Universitar din Toulouse, pentru a face rezidenţiatul în chirurgie cardiovasculară, reușind la concursul francez de rezidențiat.

În 2008, după șapte ani de stagii de specialitate în centrele din Toulouse şi Grenoble, a reuşit la examenul francez de medic specialist chirurgie cardiovasculară şi toracică. Între 2008 şi 2009, dr. Costache a practicat chirurgia cardiacă la Institutul Inimii din Quebec, Canada, unde s-a specializat în chirurgia cardiacă minim-invazivă şi TAVI. La sfârşitul anului 2010, după obţinerea titlului de medic primar, a pus bazele unui centru nou de chirurgie cardiacă în oraşul francez Annecy. Împreună cu doi chirurgi de la reputată clinică Tonkin din Lyon. În iunie 2013, a venit în România să facă acelaşi lucru, la Sibiu.

Decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul de Merit în rang de Cavaler

Dr. Victor S. Costache este şi conferenţiar universitar şi coordonator de doctoranzi la Facultatea de Medicină Victor Papilian din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. În 2014 a absolvit Masterul în Managementul Sănătății și a participat la numeroase cursuri postuniversitare de perfecționare în domeniul chirurgiei cardiovasculare.

A participat la cele mai prestigioase Congrese de Chirurgie Cardiovasculară din lume. Dr. Costache este organizatorul Congresului Internațional East Meets West, organizat in Europa de Est de ISEVS, ajuns la ediția a treia, care reunește în România cei mai importanți specialiști în chirurgia cardiovasculară și endovasculară din lume.

Deasemenea, este autorul a numeroase articole publicate în reviste de specialitate naționale și internaționale, cu factor de impact mare; prim autor a 11 capitole publicate în carți internaționale de specialitate, printre care un capitol despre tratamentul endovascular al disecțiilor și anevrismelor aortice în Ghidul American de Chirurgie Cardiovasculară- ediția 2016. A obținut pentru Facultatea de Medicină din Sibiu granturi cu impact internațional, fiind coordonator principal al proiectului „NextCARDIO – Cercetare de nouă generație prin asistență computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare”, proiect cu un buget total de 2 milioane de euro, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, la Sibiu.

Proiectul are printre obiective și realizarea de prototipuri de instrumente clinice de diagnoză inovativă şi inteligentă pentru administrarea şi tratarea pe cale endovasculară a bolilor cardiovasculare. Dr. Victor Costache este coordonatorul proiectului școlii de vară „Saving Hearts“- prima școală de vară internațională, organizată în România în domeniul chirurgiei cardiovasculare, endovasculare și intervenționale.

Anul trecut, renumitul medic a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul de Merit în rang de Cavaler.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.