Ministerul Justiției cere Guvernului revocarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția

În urma deciziei CEDO de marți, privind demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA, Ministerul Justiției propunere Guvernului să ceară revocarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României (cererea nr. 3594/19), privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția.Precizăm faptul că mandatul d-lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției”, se arată în informarea trimisă de Ministerul Justiției.

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO în procesul pe care l-a intentat statului român.

Kovesi a intentat procesul după ce Curtea Constituțională a României l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să o revoce din funcție.

CEDO a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra. 

Kovesi a câștigat la CEDO. Prima reacție a lui Tudorel Toader

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here