Medic, despre COVID-19: Este ca un concurs de sărituri. Dacă ești fragil ca Humpty Dumpty, o să „te spargi”

sursa: The Home Depot
sursa: The Home Depot

Fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, medicul primar pediatru Mihai Craiu, explică într-o postare pe Facebook de ce unele persoane se îmbolnăvesc grav de COVID-19, iar altele fac forme ușoare. Medicul spune că este un „concurs de sărituri în apă: „dacă sari în apă (deci pe „moale”) şi ştii ce faci (ai un sistem imun bun, fără comorbidităţi) vei avea succes.”

„Este din ce in ce mai clar că gradul de extindere al bolii COVID-19 în populație este mult mai mare decât rata de pacienți testați pozitiv.Studii din SUA arată că infecția SARS-CoV-2 a afectat o proporție mult mai mare de persoane decât cea raportată oficial. Într-o zonă din Los Angeles a fost dovedită o rată de infecție de 28-55 ori mai mare decât cea raportată.

Contează prin urmare DOUĂ aspecte. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe ce știe și ce poate să facă rău noul coronavirus… Contează si cum răspunde corpul nostru la acest concurs de … sărituri de la înălțime.

COVID-19 este exact ca un concurs de sărituri. Dacă sari în apă (deci pe „moale”) si știi ce faci (ai un sistem imun bun, fără comorbidități) vei avea succes. Ca tânărul din stânga imaginii.

Dacă ai comorbidităti (obezitate, diabet, hipertensiune, boli maligne) sau orice defect imun încă inaparent, dacă ești fragil ca Humpty Dumpty, o să „te spargi” chiar dacă ai sărit doar de pe gard, de la înăltime mică. Nu în ultimul rând, contează si CÂȚI oameni sar în apă, în același timp… Imaginați-vă că sar toți cei din poza din stânga, în apă, în același timp. Evident că salvamarii nu vor face față. Se vor îneca și unii care nu au … comorbidități”, a scris medicul Mihai Craiu.

Medicul spune că trebuie să avem în continuare grijă de cei „fragili”, dar și de ”salvamarii” care salvează bolnavii de COVID-19.

„MESAJUL DE LUAT ACASĂ – trebuie sa avem grijă de cei fragili dar și de … salvamari. Incă o vreme, căci totul trece. (…)Nu fac predicții despre cum va fi în viitor si nu mă substitui autorităților. Am scris FOARTE CLAR că postarea de fața nu este despre ce face SARS-CoV-2. Si nici despre diagnostic sau tratament. Este doar un argument optimist pentru răbdare! Am scris să avem răbdare „inca o vreme, căci…trece”, a mai precizat medicul pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

Cine este Humpty Dumpty?  

Humpty Dumpty este un personaj dintr-un cântec de leagăn englezesc, inițial o ghicitoare fiind unul dintre cele mai cunoscute personaje din lumea anglofonă. El este de obicei portretizat ca un ou personificat, deși nu este descris în mod explicit ca unul, potrivit wikipedia.

Cântecul este unul dintre cele mai cunoscute din limba engleză. Textul versiunii din 1954 este:

Versiune în engleză Traducere
Humpty Dumpty sat on a wall, Humpty Dumpty stătea pe un zid,
Humpty Dumpty had a great fall. Humpty Dumpty a căzut rău.
All the king’s horses and all the king’s men Toți caii regelui și toți oamenii regelui
Couldn’t put Humpty together again. Nu au putut să îl facă pe Humpty la loc.

În România numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a depășit pragul de 10.000, iar bilanțul deceselor a ajuns la 601.

O nouă schemă de tratament pentru bolnavii de COVID-19

Un anticoagulant cunoscut, folosit în terapia COVID-19, reduce mortalitatea

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here