Urmatorul termen în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman: 20 mai

UPDATE 10. Următorul termen a fost stabilit pentru 20 mai.

UPDATE 9 Avocatul lui Sefu Olguta, Toni Neacsu. Cere amanarea procesului pana dupa decizia CCR. „Aceasta problema a apărut ulterior termenului de data trecuta. Considerăm că este normal sa se astepte soluționarea acelui conflict. ICCJ este acolo parte. Practica instanței supreme este de respingere a acestor exceptii. Dacă instanța se pronunță mai are aparenta de imparțialitate? Dacă rămâne în pronunțare nu mai are nicio cale de atac. Cer sa amanati cauza eventual si pentru alte motive”.

DNA ridica doua exceptii de neconstitutionalitate. Invoca 174 CP în interpretarea data de ICCJ. Se refera la împlinirea termenului de prescripție.

Avocații cer termen pentru a lua la cunoștință cererile DNA.

Dna se opune cererilor de amânare. „Parlamentul se află în conflict cu el însuși. Decizia CCR nu are legatura cu prezenta cauză.
Cele două exceptii ridicate doar Dragnea si Alesu, nu și de ceilalți inculpați. Inculpații pot sa si pregătească apărarea în 30 minute. Se încearcă tergiversarea cazului având in vedere ca un membru al complexului urmeaza sa se pensioneze”, a arătat procurorul.

UPDATE 8 Liviu Dragnea, declarație. „Nu am coordonat activitatea acestei direcții. Nu se află în subordinea mea, ci a CJ, potrivit legii. Atributiile de coordonare le avea colegiul director si secretarul județului. El era președintele colegiului director. Aceste aspecte erau prevăzute de dispozițiile legale.

Niciun presedinte de CJ nu mergea sa controleze instituțiile din subordinea sa. Atributiile de sancționare era a conducerii Direcției.

Direcția se află în subordinea CJ. Directorul directiei era sub autoritatea CJ.

Jud: Ati discutat cu Stoica sau Botorogeanu sa se angajeze la acesta direcție?

Rasp: Nu am avut nicio discuție pe aceasta tema, prin care sa le spun sa se angajeze la direcția județeană iar în fapt sa lucreze la PSD. Nici nu am cerut cuiva sa le angajeze.

Jud. Ati vorbit cu Alesu Floarea despre cele două inculpate?

Rasp: Nu am avut asemenea discutii despre cele doua angajate.

Jud: Este adevarat ca in 2008 Alesu a venit la dvs sa discute despre cele două?

Rasp: Categoric nu. Nici în 2009.

Imi mentin declarația dată anterior. Sunt total nevinovat nu am avut cunoștință că stoica si Botorogeanu nu au mers la serviciu. Nimeni nu mi a spus că cele două angajate nu au mers la serviciu.

Nu am cerut nimănui, nu am facut presiuni asupra nimănui pt a le menține pe cele două în funcții .

Mentionez cum se desfasura activitatea la PSD in perioada respectiva. Fiind un partid aflat in Opozitie, la sediu nu se desfasura o activitate de amploare cum poate s ar crede. Ne întâlnea de două ori pe luna in BPJ. Veneau cei alesi in Birou . Mai veneau si unii primari dar si voluntari. Le vedeam si pe aceste două doamne acolo, întâlnirile se țineau înafara probe de lucru. Sâmbătă sau seara se țineau ședințele.

Jud: Stiti daca desfășurau activități acolo?
Dragnea: Eu nu eram șomer, munceam până noaptea târziu. Nu întrebam de voluntari. Nu am avut niciodata angajati la partid.

În afara de participarea la aceste întâlniri nu mai mergeam la sediu pentru că nu aveam de ce. Pe Stoica si Botorogeanu le am văzut. La unele sedinte erau prezente, la altele nu.

La PSD Teleorman nu erau angajati sau secretara. Fiind în opoziție, cam bătea vântul prin sediile PSD. Oamenii erau foarte speriați atunci de Basescu.

In campanie vin zeci de oameni care vin la partid sa se implice in campania electorala. Nu stiu daca Stoica si Botorogeanu erau membre de partid. Cand erau la sedinte nu pot sa stiu de ce veneau sau ce făceau acolo.

Participarea la aceste sedinte poate fi pusă pe seama celor aleși.

Judecator: Erau membre de partid?

Dragnea: Sper ca da. Nu stiu de ce participau. Sper ca erau membri de partid.

Proc. Le a perceput pe cele două ca fiind voluntari?

Intrebare respinsă de instanță.

Proc. Știe că Botorogeanu a fost angajată la Teldrum?

Intrebare respinsă.

Proc. O știați pe Marica Valentina?

Dragnea: Numele imi este cunoscut. Nu pot sa spun exact daca o stiam atunci pe inculpata. Nu cred ca am cunoscut o înafara acestui proces.

Nu am avut nicio discuție cu Marica legat de un proces introdus de ea împotriva CJ si ca i as fi zis ca i desființezi postul.

Eu n am incredere in ceea ce spune DNA, niciodata. Nu stiu daca din colegiul director făceau parte 3 consilieri locali.

Nu stiu daca era nevoie de cele două femei la sediul PSD.

Av lui Dragnea: La Direcție se făceau numiri politice în funcții de conducere?

Dragnea: Nu puteau fi politice, deoarece se organizau concursuri la București și comisiile se făceau de funcționari publici.

Validarea se făcea în CJ. Se lua act de rezultatul concursului si din acel moment, acel om putea sa ocupe funcția respectiva.

Av. Soții Botorogeanu erau oamenii de casa ai inculpatului?

Dragnea: Nu au fost niciodată la mine acasă sau in curte. Nu aveam relatie apropiara cu aceștia. Fosta soție nu i cunoștea.

Dragnea: După ce am citit motivarea am vazut ca mi se imputa ca am instigat o pe Alesu in 2008.

Dacă o sa fiu condamnat vreau sa stiu pentru ce. Nu am inteles legatura dintre fascism si procesul meu.

Afirm că sunt total nevinovat și va asigur ca nu am stiut ca cele două doamne au fost la serviciu. Acest dosar a fost unul politic. Timpul va confirma aceste aspecte”.

UPDATE 7 Declaratie Olguta Sefu. „Își menține declarațiile. Între 2012 2013 era director general adjunct în cadrul DGASPC Teleorman. Aveam 18 centre teritoriale în subordine. Aveam în subordine 390 de salariați în mod direct și indirect. Inclusiv sefi de centre. In sediul central erau în jur de 100 de salariați. Am aflat după ce a venit DNA ca Botorogeanu a lucrat la un centru teritorial unde nu era sediu si nici activitate.
De asta nu am acordat atenție acestui centru, pentru că nu avea beneficiari.
Cand eram sesizată de sefii de centre, sesizam biroul executiv al Centrului si se dădeau sancțiuni. Am făcut asta de câteva ori. Eventual făceam propuneri pentru Comisia pentru efectuarea cercetărilor disciplinare. Nu am discutat cu nimeni despre Botorogeanu, deci nici cu Floarea Alesu
Nu mi aduc aminte când mi a fost adus la cunoștință raportul de evaluare pt Adriana Botorogeanu. Eu semnam sute astfel de rapoarte. Semnătura mea nu era hotărâtoare, deși este pe raportul acesteia. Este posibil sa fi semnat ca primarul”.

UPDATE 6 Sedinta s a reluat. Cererea de recuzare a judecatoare Ecean a fost respinsă. Da declarație Olguta Sefu care își menține declarațiile.

UPDATE 5 Avocată lui Dragnea cere recuzarea judecatoare Simona Encean pe motiv ca este afectată imparțialitatea acesteia. Soțul ei este un susținător al PSD. Instanța a suspendat sedinta 30 de minute pentru a analiza cererea de recuzare a judecatoare Ecean.

UPDATE 4 A inceput procesul. Se face apelul. Grefierul arata ca s au depus la dosar mai multe cereri de interventie si o completare la motivele de apel.

Avocatul vrea sa studieze motivarea unei cereri de abtinere a unui judecător, cerere are a fost respinsă de complexul de judecată.

UPDATE 3 Președintele PSD a luat loc în prima banca din sala Secțiilor Unite, în spatele avocaților sai si a procurorului de sedinta Raluca Mitică.

UPDATE 2 Dragnea a sosit la Înalta Curte, însoțit de huiduieli și scandari ale protestatarilor si ale susținătorilor. A intrat în sala flancat de jandarmi.

UPDATE 1 Zeci de sustinatori ai lui Liviu Dragnea sunt prezenți la instanța supremă. De asemenea, susținători ai Laurei Kovesi au adus un banner. Jandarmii au pus garduri.

La ultimul termen în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman este așteptat, luni, ca președintele PSD Liviu Dragnea, să fie audiat de judecătorii instanței supreme. Judecata ar trebui să înceapă cu ora 11.

La termenul anterior, de pe 18 martie, Dragnea nu s-a prezentat la audieri, fiind internat la spital.

Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a reluat în februarie procesul DGASPC Teleorman. Din septembrie 2018, când a intrat în faza de apel, dosarul a fost amânat pe parcursul a cinci termene de judecată, în urma controverselor privind constituirea completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ. Completul care îl judecă în prezent pe Dragnea este format din judecătoarele Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa.

Strategia lui Dragnea

După decizia Curţii Constituţionale de joi, când a amânat să se pronunţe asupra sesizării formulate de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache cu privire la completele specializate de 3 judecători, o decizie care l-ar fi salvat pe liderul PSD de acest dosar, presa a speculat că Liviu Dragnea ar putea lipsi din nou de la termenul de luni din dosarul angajărilor fictive.

În aceste condiții, Dragnea ar putea încerca să obţină o nouă amânare. Strategia a fost deja îmbrățișată de un apărător din dosar. Avocatul Toni Neacşu, care o reprezintă pe Olguţa Şefu, fost director executiv adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Teleorman, a declarat pentru Hotnews că „s-ar putea justifica acordarea unui nou termen în instanţă pentru a se pronunţa Curtea Constituţională”. Concret aceştia susţin că instanţa supremă ar trebui să aştepte decizia a Curţii Constituţionale, care este relevantă pentru acest dosar. „În principiu, putem cere un termen pentru a se pronunţa Curtea Constituţională, pentru că este o legătură direct între acest proces şi decizia CCR. Invocăm faprul că decizia CCR ar putea avea efect direct asupra excepţiei invocate în dosar – am invocat o cerere similară în instanţă, adică desfiinţarea deciziei de condamnare de la instanţa de fond, pe motiv că nu a fost pronunţată de un complet specializat în fapte de corupţie. S-ar putea justifica acordarea unui nou termen în instanţă pentru a se pronunţa Curtea Constituţională. Instanţa poate admite sau respinge o astfel de cerere. Eu, personal, iau în calcul o astfel de cerere către instanţă”, a explicat Toni Neacşu.

Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica.

Procurorii susţineau că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a celor două angajate.

Munca în folosul PSD

Potrivit DNA, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei PSD Teleorman.

DNA mai susţinea că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmau că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.