Linia telefonică gratuită înființată în septembrie 2020 pentru raportarea abuzurilor din centrele pentru copii și adulți cu dizabilități a fost desființată, afirmă Mădălina Turza, consilier de stat la cancelaria premierului și fost președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).
Ea spune că în mai puțin de un an la această linie telefonică au fost primite și verificate câteva mii de sesizări, fiind luate măsuri administrative sau declanșate anchete penale. În mai puțin de o lună de la plecarea sa, linia telefonică a fost desființată: „Și s-a așternut tăcerea”.
Mădălina Turza a transmis aceste informații pe Facebook, în contextul investigațiilor publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media, care au scos la iveală abuzuri de neimaginat în trei centre de îngrijire din Voluntari și Afumați, unde bătrânii și persoanele cu dizabilități aflate acolo erau ținute în condiții crunte, flămânde și fără îngrijire medicală, cu răni până la os și plini de fecale.
Acuzaţii
„Ce nu înțeleg sau nu vreau să înțeleg este de ce orice pârghie de transparență și control este anihilată la fel de repede ca o știre șocantă care face vâlvă pentru o zi sau două”, a scris Turza.
Ea spune că atunci când și-a încheiat mandatul la conducerea ANDPDCA, în 2021, a lăsat funcțional și în proces de dezvoltare un mecanism de raportare în timp real a abuzurilor din centre – o linie telefonică gratuită, disponibilă non-stop pentru beneficiari, cu fișe de caz, indicatori, ture de operatori și psihologi, într-un amplu parteneriat public privat.
Potrivit fostei șefe a ANPDCA, în mai puțin de un an au fost primite și verificate câteva mii de sesizări, au fost luate măsuri administrative sau declanșate anchete penale.
„Corpul de Control al ANDPDCA era aproape non-stop în teren.
În mai puțin de o lună după plecarea mea, a fost desființat.
În ciuda eforturilor uriașe de punere in funcțiune și a parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă.
Și s-a așternut tăcerea. Și așa cum știm, tăcerea naște monștri.
Nu spun că aceasta este soluția universală la problema serviciilor sociale pentru persoanele vulnerabile. Și nici nu spun că nu înțeleg limitele sistemului sau derapajele unor subiecte sociale sensibile, dar era o pârghie de prevenire și control", a adăugat Mădălina Turza.
Cetățeanul TV