UPDATE Legea antifumat, dezbătută de CCR pe 27 ianuarie. Ce ţări din UE au o legislaţie mai permisivă cu fumătorii decât va avea România

antifumatSenatorii Daniel Fenechiu şi Cristiana Anghel (cunoscută ca „învăţătoarea grevistă”) au contestat la Curtea Constituţională proiectul legii antifumat adoptat de Parlament săptămâna trecută şi care a fost trimis spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Pe de altă parte, România nu era nicidecum „codaşa” Uniunii Europene în materie de legislaţie antifumat. Bunăoară, Germania, Austria sau Polonia au legislaţii naţionale mult mai permisive decât va avea România în ceea ce-i priveşte pe fumători. Asta pentru că la nivelul UE nu există nicio directivă antifumat, ci doar o recomandare, restul fiind lăsat la bunul plac al statelor membre.

UPDATE Legea antifumat, dezbătută de CCR pe 27 ianuarie

Curtea Constituțională a României va lua în discuție pe 27 ianuarie sesizarea privind legea antifumat. Senatori din mai multe grupuri parlamentare au formulat luni o contestație la CCR referitoare la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

Senatorii Daniel Fenechiu şi Cristiana Anghel susţin că un articol din proiectul de lege adoptat de Parlament este ambiguu şi se poate interpreta că fumatul nu va fi permis nici măcar în propria locuinţă.

Ei au reușit să adune suficiente semnături pentru a contesta legea antifumat la Curtea Constituțională, unde va ajunge cel mai probabil marţi. Parlamentarii sunt nemulţumiţi că legea interzice fumatul în toate spaţiile publice, cu excepţia penitenciarelor şi a aeroporturilor, unde se vor amenaja spaţii speciale. Pentru cei care nu vor respecta prevederile legii antifumat, sancţiunile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice amenzile ajung şi la 15.000 de lei, iar barurile şi cluburile riscă să fie închise dacă nu vor respecta legea.

“Am semnături și de la nefumători, care au înțeles că legea e făcută aiurea. E un articol de lege care poate fi interpretat că nu poți fuma nici în casa ta. În cazul în care stai la bloc și vecinul de sus sau de jos sau vecinul care trece pe scară constată că e deranjat de fumul din casa ta, poate să dea telefon la mediu, la gardă, și să te amendeze. Nu e vorba de fumat, aici e vorba de faptul că unii nu înțeleg că au și alții drepturi pe lângă ei. Dacă tu mă faci pe mine și-mi interzici și acasă să mai fumez, atunci pot să vin cu o lege să interzic comercializarea tutunului, să vedem dacă bugetul se poate lipsi de un miliard de euro”, a declarat pentru Digi24 senatorul Cristian Anghel.

Legislaţie antifumat mai permisivă în Germania decât în România

Dar să vedem cum stă România la nivelul Uniunii Europene din punctul de vedere al legislaţiei antifumat.

Trebuie precizat din capul locului că nu există legislație europeană obligatorie pe acest subiect (Regulament, Directivă, Decizie). Conform Recomandării Consiliului European, care spune în esenţă că nefumătorii trebuie protejaţi de fumul de ţigară, fiecare stat membru a reglementat diferit acest subiect, de la interdicție totală, cum ar fi în Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Bulgaria, Malta sau Ungaria, până la restricții rezonabile, cum ar fi in: Germania, Austria, Cehia, Estonia, Polonia sau România (încă).antifumat

“România nu era <codașa Europei> în legiferarea fumatului în spațiile publice. România era printre statele membre ale UE cu cea mai avansată legislație în domeniul controlului tutunului, începând de la fabricarea produsului în sine și încheind cu fumatul în spațiile publice. (…) În ciuda existenței unui cadru legislativ clar și echitabil, implementarea deficitară a acestuia și lipsa unor măsuri ferme de control al implementării și al aplicării sancțiunilor au dus la propuneri extreme. Vor fi desfiinţate până şi fumoarele destinate exclusiv fumătorilor, o minoritate care trebuie să se supună deciziei suverane a majorităţii”, a declarat pentru Europeanul.org Gilda Lazăr, director de afaceri corporatiste la JTI România.

Ea a continuat, arătând că din experienţa altor ţări rezultă că interzicerea fumatului în spaţiile publice nu are consecinţe directe asupra incidenţei fumatului. “În Spania, Grecia sau Bulgaria fumatul în spaţiile publice este interzis, dar prevalența fumatului este mai mare decât în România (peste media europeană). De precizat că studiul GATS realizat de Ministerul Sănătății și publicat pe site-ul ministerului arată că prevalența fumatului este de 26,7%, sub media europeană de 28%. Sunt țări UE unde prevalența este peste media europeană (ex. Austria, Germania, Polonia, Ungaria, Spania, Grecia)“, a argumentat Gilda Lazăr.

Ea susţine că nu atât industria tutunului, cât mai degrabă sectorul HoReCa va fi cel afectat: “Reprezentanții HoReCa din Bulgaria susțin că interdicția a adus pierderi statului, sectorului HoReCa și pieței muncii (114 milioane de euro și pierderea a 30.000 de locuri de muncă)”.

Patronatul HORA trage un semnal de alarmă

Întra-adevăr, şi Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – HORA a tras un semnal de alarmă în legătură cu efectele pe care le-ar putea avea legea antifumat, arătând că statele membre UE care au implementat interzicerea totală a fumatului în restaurante au înregistrat o scădere dramatică a industriei ospitalității.

“De exemplu, cercetarea efectuată de CR Consulting pentru Save Our Pubs And Clubs, campania desfășurată în Marea Britanie, a relevat că mai mult de 700 pub-uri au fost închise în Londra după introducerea interdicției, iar la nivel național au fost închise 4.800 pub-uri”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de HORA.

Potrivit HORA, în noiembrie 2012, sectorul hotelier din Bulgaria a protestat faţă de legea antifumat ce prevede interdicţia totală, măsură introdusă în iulie 2012. După șase luni de la introducerea interdicției, cifra de afaceri a înregistrat o scădere de 70% și numeroase unități HoReCa au dat faliment.

“HORA susține libertatea dreptului de a alege prin adoptarea modelelor din țări precum Germania sau Austria, în care operatorilor și consumatorilor li se dă dreptul de a opta între unități de fumători sau nefumători. Confederația Generală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Grecia (GGCSME), a declarat că interzicerea fumatului în Grecia a adus o scădere a veniturilor de cca. 30%, ca urmare a crizei economice și reducerea veniturilor disponibile consumatorilor. În special de la punerea în aplicare a interdicției fumatului, această reducere a veniturilor tinde să aibă dimensiuni explozive. GGCSME a solicitat Guvernului să acorde o perioadă de tranziție, în caz contrar interzicerea totală fumatului va duce multe companii la falimentul și pierderea unui număr important de locuri de muncă”, concluzionează conducerea HORA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.