Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns, vineri, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
„Bine ați venit în România. Sunt foarte bucuros să vă întâmpin aici”, le-a transmis Klaus Iohannis militarilor americani staționați la Baza Militară „Mihail Kogălniceanu”.
„Poporul român și eu personal suntem recunoscători președintelui Biden că a trimis trupe. Ne aflăm la 200 de mile de Crimeea anexată ilegal și la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina.
România a fost implicată în a asigura securitatea nord-atlantică. prezența dumneavoastră este o dovadă a solidarității.
Mă folosesc de acest moment pentru a mulțumi trupelor italiene și germane. Doresc să vă laud pentru eforturile pe care le faceți. Vă mulțumesc pentru implicare și devotament. Veți regăsi același profesionalism în rândul trupelor noastre. În timpul misiunilor să țineți cont că eforturile dumneavpastră fac parte sdin această alianță de succes. Noi suntem NATO, iar aceasta este cheia pentru o pace durabilă”, a spus Klaus Iohannis.
CITEŞTE ŞI: Ambasadorul României în Ucraina, rechemat de Iohannis
„Sunt foarte recunoscător pentru decizia președintelui Biden de a trimite trupe în România”, a continuat președintele.
„Avem granițe comune cu Ucraina, de aceea percepem amenințările de securitate într-un mod foarte clar. Prezența dumneavoastră aici este dovadă a solidarității aliaților și a angajamentului SUA ca partener strategic al României. De asemenea, vine ca o continuare a cooperării excelente între forțele armate ale SUA și României”, a precizat Klaus Iohannis.
La rândul său, secretarul general NATO a mulțumit militarilor americani de la baza militară „Mihail Kogălniceanu” pentru contribuția lor la menținea păcii. „NATO este o alianță unită pentru a descuraja agresiunea și a păstra pacea”, a declarat Jens Stoltenberg. „Suntem umăr la umăr, gata să apărăm NATO și aliații săi”, a continuat el.
Mesajul şefului NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri, la Baza militară Mihail Kogălniceanu, că „România nu e singură” și că „avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații”.
„Vă mulțumesc pentru contribuția semnificativă la alianță. România nu este singură, avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații. Azi vor mai sosi și în Bulgaria avioane. 1.000 de trupe americane sunt trimise la această bază, iar numărul total de trupe americane la Baza Mihail Kogălniceanu este de aproximativ 2.000. De aici, din zona Mării Negre, până la Marea Baltică, aliații susțin statele membre NATO din flancul estic prin trimiterea de trupe și capabilități militare. Săptămâna viitoare, miniștrii NATO vor discuta despre consolidarea prezenței în estul NATO. NATO e o alianță defensivă, misiunea noastră e să păstrăm pacea. Marea Neagră e o regiune de importanță strategică, vitală pentru NATO. Suntem deciși să continuăm dialogul pentru o soluție politică cu Rusia. Am trimis Rusiei o invitație pentru a ne întâlni în consiliul NATO-Rusia cât mai curând, dar NATO nu va face compromisuri în legătură cu valorile sale de bază: dreptul fiecărei națiuni de a-și alege viitorul”, a spus Jens Stoltenberg.
Vizita
Jens Stoltenberg și Klaus Iohannis vizitează împreună militarii de la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.
Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Jens Stoltenberg la sosirea la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Cei doi vizitează împreună militarii staționați în baza militară.
Un convoi cu personal militar și unul cu tehnică militară aparținând detaşamentului american au ajuns aseară și azi dimineață la baza Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, potrivit oficialilor din Ministerul Apărării Naționale.
Cetățeanul TV