Ce părere are Iohannis despre restricțiile pentru cei nevaccinați

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre valul patru al pandemiei și s-a exprimat cu privire la subiectul impunerii unor restricții pentru cei nevaccinați.

El crede că nu o să fie unul puternic, fiind încrezător în faptul că mulți români se vor vaccina sau au făcut asta deja. În privința scenariilor în care vor funcționa școlile, Iohannis a spus că ele sunt deja cunoscute.

De asemenea, președintele spune că nu își dorește restricții pentru ce nevaccinați.

”Noi suntem în al doilea an de pandemie. Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Nu putem învinge pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare. Vaccinul e disponibil la liber și oamenii trebuie să înțeleagă că am ajuns aici, cu puține cazuri, și datorită vaccinării. Altfel e evident că vom avea valul 4, cum a apărut deja în vestul Europei. Valul patru este valul care întinde între cei nevaccinați. Știu că și persoane vaccinate au fost depistate pozitiv, dar nu fac boala cu simptome grele. Vaccinarea inhibă dezvoltarea bolii”, a spus Iohannis la Comana.

CITEȘTE ȘI: Iohannis, mesaj la retragerea trupelor din Afganistan: Nu e ușor să tresari la fiecare semnal al telefonului!

Întrebat dacă susține obligativitatea vaccinării pentru categorii vulnerabile, pentru profesori și medici, Iohannis a spus că ”e o discuție care va fi tot mai intensă. Cred că e inacceptabil ca personalul medical să nu fie vaccinat, pentru că oamenii se duc cu încredere la spital. La noi, mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii contribuabilului, deci mă aștept să fiu tratat la spital, nu să plec bolnav. Este însă foarte complicat pentru că din varii motive medicale unii nu pot fi vaccinați. Am avut mai multe discuții cu medici, adevărul e că în jur de 90% din personalul medical e vaccinat, discuția devine mai degrabă teoretică. Cei nevaccinați sunt mai degrabă personal auxialiar. Dacă guvernul vrea să vină cu o campanie de tip premiu, loterie sau altceva, dacă dă rezultate e bine, dar să vedem la ce costuri. Toată campania de vaccinare e gratuită, dar lucrurile trebuie să rămână într-o zonă a rezonabilității”.

”Nu putem să-i constrângem pe oameni să facă lucruri pe care nu le înțeleg. Cu vaccinarea trebuie să îmbunătățim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat, oamenii trebuie să se vaccineze. Interdicții neexplicate în această etapă nu ne duc foarte departe. Chiar dacă e posibil să se introducă anumite restricții pentru persoane nevaccinate în cinematoigrafe, restaurante, asta nu rezolvă problema”, a mai spus Iohannis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here