Analiză – Guvernul fostului comisar european Cioloş riscă să fie mai puţin tehnocrat decât Cabinetele Roman sau Văcăroiu

Văcăroiu
Imagine de la constituirea Guvernului Petre Roman

Guvernul care va fi condus, după validarea lui de către Parlamentul de la Bucureşti, de fostul comisar european Dacian Cioloş se vrea a fi unul de tehnocraţi. Însă el riscă, într-o oarecare măsură, să fie mai puţin tehnocrat decât Cabinetele politice conduse în anii 90 de Petre Roman şi Nicolae Văcăroiu.

În ultimele zile, presa şi mediul online a vehiculat numeroase nume de persoane care, chipurile, ar urma să facă parte din Guvernul de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş. Unii dintre ei numai tehnocraţi nu sunt – vezi cazul actualului premier interimar Sorin Cîmpeanu, cel care i-a „albit” de plagiat pe Victor Ponta şi Gabriel Oprea. Şi aşa (dacă specualţiile se vor adeveri), Cabinetul Cioloş riscă să fie mai puţin tehnocrat decât Guvernele (eminamente politice, asumate de FSN, apoi de PDSR) conduse de Petre Roman şi Nicolae Văcăroiu.

Eram tânăr jurnalist la vremea respectivă, dar îmi amintesc foarte clar un lucru: chiar dacă erau puşi de partid pe criterii politice, miniştrii proveneau din domeniul respectiv şi ştiau foarte clar cu ce se mănâncă problemele din sector.

De exemplu, în ambele Guverne Roman, ministru al Culturii a fost Andrei Pleşu (nu mai are nevoie de nicio caracterizare). Ministrul Învăţământului era Mihai Şora, profesor universitar recunoscut în domeniu, iar al Transporturilor Corneliu Burada, inginer de căi ferate, specializarea Vagoane. I-a succedat, în Guvernul Roman II, Traian Băsescu, fost comandant de navă, deci ştia şi el cu ce se mănâncă domeniul Tranporturilor. Şi exemplele ar putea continua.

Ce să mai vorbim de eşalonul doi, al secretarilor de stat. La Transporturi, bunăoară, erau trei secretari de stat: pentru domeniul rutier, Valentin Mirescu, inginer de transporturi auto, fost director la întreprinderi de transport, pentru cel naval, Călin Marinescu, de profesie marinar, iar pentru cel aerian, Aleodor Frâncu. Preşedintele SNCFR de la acea vreme, Aurel Dumitrescu, ceferist până-n măduva oaselor, avea rang de secretar de stat.

Nicolae Văcăroiu respectă cutuma lui Petre Roman

Cutuma se respectă şi în cazul Guvernului condus de Nicolae Văcăroiou. Ministru de stat, preşedinte al Consiliului de Coordonare, Strategie şi Reformă economică în Guvernul Văcăroiu a fost mai întâi Mişu Negriţoiu, apoi Mircea Coşea – doi finanţişti.Văcăroiu

Ministrul Finanţelor a fost, toată perioada în care Nicolae Văcăroiu a condus destinele ţării, Florin Georgescu, actualmente viceguvernator al Băncii Naţionale. Apoi, la Agricultură s-au succedat trei miniştri care proveneau din domeniu – Ioan Oancea, Valeriu Tabără şi Alexandru Lăpuşan. Ce să mai vorbim de faptul că din Guvernul Văcăroiu au făcut parte, ca miniştri ai Culturii, Petre Sălcudeanu şi Marin Sorescu (parcă nu încape nicio comparaţie cu Gigel Ştirbu din Guvernul USL…).

Ministerul Sănătăţii a fost condus, pe rând, de doi reputaţi doctori în Medicină – Ioan Mincu şi Daniela Bartoş, iar cel al Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, de Marin Cristea, cunoscut inginer constructor. La Transporturi au stat pe fotoliul ministerial mai întâi Paul Teodoru, provenit de la Întreprinderea de Semnalizări şi Automatizări Feroviare (ISAF), şi apoi Aurel Novac, inginer de căi ferate.

Regula este călcată în picioare de Victor Ciorbea

VăcăroiuAceastă regulă nescrisă prin care un portofoliu ministerial era ocupat de un conoscător în domeniu, chiar dacă era numit politic, începe să fie încălcată după căderea Guvernului Nicolae Văcăroiu şi instalarea Cabinetului Victor Ciorbea.

La Comunicaţii este instalat Sorin Pantiş, despre care la vremea respectivă printre ziarişti umbla gluma că „se pricepe la telefonie, pentru că are telefon acasă”. La Agricultură se înscăunează Ioan Avram Mureşan, de profesie inginer electronist.

Însă în unele domenii cheie cutuma se perpetuează – este cazul Ministerului Transporturilor, unde revine Traian Băsescu. În acest context, fac apel la memorie şi povestesc aici o întâmplare reală, la care am luat parte pe 11 februarie 1998 (nu, n-am memoria datelor atât de bună – m-a ajutat Wikipedia!). Partidul Democrat a ieşit pentru scurt timp de la guvernare, în urma unui interviu dat în Evenimentul Zilei de Traian Băsescu (atenţie, lui Claudiu Săftoiu, pe atunci jurnalist!), în care-l făcea albie de porci pe premierul Victor Ciorbea.

În locul rămas liber la Ministerul Transporturilor a venit liberalul Anton Ionescu, profesor universitar la Facultatea de Construcţii. Ei bine, acesta s-a scuzat în faţa jurnaliştilor strânşi la minister (printre care se număra şi subsemnatul) că nu cunoaşte domeniul. Ne-a rugat să-i acordăm clemenţă dacă nu va şti unele probleme specifice ale căii ferate, de exemplu. De mult nu am mai văzut un ministru care să se scuze faţă de ziarişti că nu cunoaşte domeniul şi au fost destui de atunci încoace în această situaţie, slavă Domnului!

În acest articol nu mi-am propus să analizez activitatea niciunui ministru dintre cei pe care i-am citat. Mulţi au bubele lor în cap, cu prisosinţă. Flota României a dispărut şi nici nu pot uita cum a fost surprins Petre Sălcudeanu, la Ministerul Culturii, beat şi cu şliţul desfăcut, încercând să atingă nurii unei subordonate.

Ceea ce am vrut să scot în evidenţă este această cutumă, la care s-a renunţat, de a pune în poziţii cheie oameni care provin din domeniu, chiar dacă au carnet de membru de partid. Domnule Dacian Cioloş, luaţi aminte la părţile bune din Guvernele Roman şi Văcăroiu!

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Guvernul Ciolos va fi mai politic decat guvernele Roman sau Vacaroiu, si pentru-ca cele doua guverne erau pline de hoti, ori stim ca hotii sunt apatrizi, ei nu au doctrine sau ideologii politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.