Guvernul a aprobat înființarea Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, la Buzău

Va fi inființata Banca Națională de Gene pentru Legumicultură, la Buzău

Investiție importantă în cercetare. Guvernul a aprobat înființarea Bancii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale de la Buzău, unde ar urma să se păstreze toate soiurile de legume obținute ca rezultat al  cercetării. În prezent, la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău sunt depozitate peste 10.000 de soiuri de legume si plante medicinale. Dintre acestea, 3.000 sunt ardei si rosii care au disparut din piețe. Investiția se ridică la aproximativ 6 milioane de euro.

Noua unitate va fi subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltarii Rurale și va functiona sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Cu ajutorul acestei Bănci de gene vor fi salvate mii de soiuri de legume şi plante aromatice pe cale de dispariţie

În ședința Guvernului din data de 12 septembrie 2019 a fost aprobată Hotărârea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare și conservare a resurselor fitogenetice.

„Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău și de pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție. Colecția de specii și subspecii de plante va sta la baza viitoarelor cercetări în domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale, având ca scop menţinerea biodiversităţii, îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice și salvarea speciilor.Acest act normativ are o contribuție majoră în menținerea siguranței și securității alimentare naționale, precum și în redresarea horticulturii românești, prin introducerea soiurilor autohtone cu potențial de producție și calitate superior. Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu și lung și de a proteja intelectual și juridic prin amprentare genetică, metodă neutilizată în prezent la nivel național”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

De asemenea, Banca va îmbogăți colecția de resurse genetice la plantele medicinale şi aromatice din România prin înfiinţarea unei colecţii naţionale, unde se vor regăsi plante din flora spontană autohtonă şi internaţională, plante rare sau aflate pe cale de dispariţie.

Beneficiarii acestei bănci de resurse genetice vegetale vor fi toate unitățile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice și medicinale din țară și străinătate.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.