Un nou Cod de Conduită Etică pentru SRI

SRI

Serviciul Român de Informații (SRI) are un nou cod de conduită etică ce își propune să reglementeze activitatea ofițerilor de informații. Serviciul s-a confruntat în ultimele luni cu prejudicii de imagine în urma scandaluluigenerat de dezvăluirile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță.

Noul cod de conduită etică este unul modern, așa cum au instituțiile similare din Occident, și va fi asumat de personalul SRI.

Soluționarea „dilemelor de etică” a personalului SRI

Regulile codului de aplică tuturor angajaților SRI și orice angajat care ia la cunoștință despre o încălcare a Ghidului este obligat să o raporteze de îndată, pe cale ierarhică, fără a fi tras la răspundere pentru aceasta.

Suntem conștienți că încrederea cetățenilor României nu este un dat, aceasta se câștigă greu și trebuie să luptăm pentru ea”, spune  În „Declarația de responsabilitate” a directorului SRI, Eduard Hellvig, care însoțește acest ghid, acesta arată că unul dintre dezideratele codului este acela de a crea un sistem de referință în orientarea deciziilor și acțiunilor personalului SRI în cazul apariției „dilemelor de etică”.

El mai subliniază că prin acest ghid se urmărește asigurarea și menținerea unui echilibru just între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor. „Suntem aici pentru că iubim România și ne asumăm protejarea intereselor naționale, chiar și atunci când acest lucru implică sacrificii personale”, se mai arată în preambulul codului de etică.

13 principii pentru Patriotism, Onoare și Profesionalism

Ghidul este construit în jurul valorilor afirmate public de către Serviciu: Patriotism, Onoare și Profesionalism și a 13 principii care corespund celor trei valori. Orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia, se mai arată în ghid. Astfel, se spune în Ghid:

Dăm dovadă de patriotism când:  

suntem loiali și devotați statului român și contribuim la menținerea securității naționale;
contribuim la respectarea statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor;
îndeplinim atribuțiile de serviciu în mod competent, conștiincios, eficient și responsabil, având mereu în minte care este contribuția noastră la asigurarea securității individuale și de grup a cetățenilor
Agentul SRI se dovedește un bun patriot atunci când dă dovadă de loialitate. Ce înseamnă aceasta?  „Nu exprimăm public opinii și nu desfășurăm activități contrare intereselor statului român, aliaților săi și Serviciului; nu ne implicăm în activități care ar putea prejudicia sau aduce atingere imaginii sau prestigiului Serviciului; apărăm reputația Serviciului, cu atașament față de instituție și de valorile promovate de aceasta”, se arată în codul de conduită.

Tot patriot este agentul SRI și dacă dă dovadă de civism, potrivit noului cod etic. Aceasta înseamnă că trebuie să se implice în informarea corectă a publicului larg cu privire la riscurile și amenințările la adresa securității naționale. Totodată, trebuie să dovedească o responsabilitate socială și să se implice în comunitățile în care trăiește și își desfășoară activitatea. Alte valori care întregesc patriotismul sunt devotamentul și respectul.

În ceea ce privește onoarea, aceasta presupune onestitate, integritate, nediscriminare, demnitate. „Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispozițiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională”, se spune în privința conduitei morale.

Profesionalismul angajatului SRI înseamnă responsabilitate, independență, echidistanță, confidențialitate. Aceasta din urmă îi cere angajatului să nu dezvăluie public informații la care a avut acces nici măcar după părăsirea Serviciului. De asemenea, agentul nu are voie să dezăvăluie metodele și mijloacele prin care își desfășoară activitatea.

Citiți AICI Ghidul de etică!

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here