Gheorghe Nichita s-a lăudat că a fost susținut de SRI. Judecătorii cer CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară

Gheorghe Nichita

Gheorghe NichitaUniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor lui Gheorghe Nichita, potrivit cărora acesta a fost protejat de şefii SRI să nu aibă dosare penale. Judecătorii cred că declaraţiile transmit opiniei publice ideea că dosarele pot fi „rezolvate” cu sprijinul serviciilor secrete.

Solicitarea UNJR are la bază declarațiile lui Gheorghe Nichita făcute în cadrul unei ședințe PSD și preluate de mai multe site-uri de știri pe 22 august. „Eu mi-am rezolvat problemele cu justiţia, înţelegeţi voi. Această ţară este condusă de generalul Florian Coldea. Eu am fost susţinut pe linia serviciilor cât a fost George Maior şeful SRI şi nu mi s-a întâmplat nimic. Dar să ştiţi că nici de acum nu mi se poate întâmpla nimic”, declara  Gheorghe Nichita

În sesizarea UNJR se arată că aceste afirmaţii sunt „de o gravitate excepţională şi transmit opiniei publice ideea că dosarele în care sunt anchetate fapte de corupţie pot fi «rezolvate» cu sprijinul serviciilor secrete”.

Uniunea Judecătorilor consideră că „este imperativ ca astfel de declaraţii să facă obiectul cercetărilor efective ale Inspecţiei Judiciare”.

„Impactul acestora asupra opiniei publice este unul cu deosebire puternic, în contextul în care survine într-un spaţiu public în care ideea implicării serviciilor secrete în actul de justiţie dincolo de limitele legii a transpărut, cel puţin la nivel de aparenţă, din chiar declaraţii ale reprezentanţilor acestor structuri„, se arată în sesizarea UNJR făcută la adresa lui Gheorghe Nichita.

Judecătorii au precizat că, de data aceasta, nu este vorba de declaraţii generale, ci de afirmaţii extreme de concrete privitoare la implicarea serviciilor secrete în actul de justiţie. Aceştia au reamintit în scrisoarea către CSM că, în 30 aprilie, într-un interviu acordat juridice.ro, generalul Dumitru Dumbravă declara că „Serviciul Român de Informaţii nu se retrage din «câmpul tactic» odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, ci îşi menţine «atenţia/interesul» până la soluţionarea defintivă a cauzei”, notează Mediafax.

UNJR a precizat că această afirmaţie a fost explicată ulterior chiar de directorul Serviciului Român de Informaţii prin aceea că sunt urmăriţi „judecători, procurori care pe drum au uitat că servesc statul român şi au avut alte preocupări decât a servi statul român”.

„Aceste declaraţii, ce au născut ideea supravegherii magistraţilor de către serviciile secrete, pentru a garanta «corectitudinea» judecătorilor, au vulnerabilizat actul de justiţie şi au permis perpetuarea unor astfel de idei, precum cele ale domnului Gheorghe Nichita, transmise publicului în scopul diminuării încrederii în anchetele penale ce îi vizează”, au arătat judecătorii în scrisoarea lor.

Judecătorii susţin că afirmaţiile lui Gheoghe Nichita impun un răspuns imediat din partea CSM, pentru a clarifica opiniei publice limitele legale în care se derulează cooperarea justiţie – servicii secrete.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here