Gabriela Firea ameninţă USR-ul cu tribunalul dacă îi mai critică proiectul Cişmigiu

parcul Cişmigiu din Bucureşti va intra într-un proces de modernizare
Foto: facebook Gabriela Firea

Primarul Gabriela Firea ameninţă USR-ul cu tribunalul dacă îi mai critică proiectul Cişmigiu. Reprezentanţii acestei formaţiuni au declanșat o campanie prin care arată că Primăria Capitalei vrea să defrișeze arbori din Parcul Cișmigiu. Firea susține însă că nici nu se pune problema de așa ceva.

Zilele trecute, senatorul Vlad Alexandrescu susţinea pe Facebook faptul că proiectul de reabilitare a parcului Cişmigiu va fi un dezastru.

„Este strigător la cer cum Primăria București distruge Parcul Cișmigiu, cel mai emblematic parc al capitalei, iar noi mai și plătim 10 milioane de euro companiilor lui Firea.

M-am uitat mai atent pe planul de mutilare, denumit oficial “restaurare”, a parcului și pot să vă spun că va fi un dezastru. Nu vom mai recunoaște Cișmigiul după aceste lucrări, vor distruge spațiile verzi, vor instala gherete și îl vor transforma într-un bâlci cu vegetație”, scria Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Senatorul spunea că proiectul va aduce prejudicii importante celui mai cunoscut parc din Capitală.

Vlad Alexandrescu spunea că se vor construi 16 gherete care vor servi ca spații comerciale. „Iar, pe lângă aglomerarea parcului, aceste construcții vor bloca perspectivele către diferite puncte de interes din interiorul parcului. Imaginea Cișmigiului, proiectată de mari arhitecți peisagiști în urmă cu 150 de ani, va fi complet schimbată”.

Citeşte şi: VIDEO GALERIE FOTO Cetățenii au făcut curățenie în Parcul Brâncuși, abandonat de Negoiță

În opinia senatorului ar urma să se distrugă axul central prin propunerea de pavare a spațiului verde şi în acest fel s-ar anula imaginea emblematică pe care Cișmigiul a întipărit-o în mintea bucureștenilor în ultima sută de ani, de când arhitectul peisagist german, Friedrich Rebhuhn a refăcut acest ax.

„Utilajeje de consrucție, cu o greutate de mai multe tone, vor circula peste tot și haotic având în vedere că nu există o organizare de șantier pentru construirea fundațiilor colibelor. Vor tasa și rupe astfel rădăcinile arborilor seculari, ceea ce va duce la moartea lor”, a mai scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Reprezentantul USR mai susţine că „Primăria nu are absolut niciun fel de plan de management al vegetației sau un plan de replantări. După ce parcul va fi mutilat, așa va și rămâne. Doar dacă nu se apucă instaleze și mai multe gherete” şi spune că acest plan este de fapt un contract cu dedicaţie pentru una dintre companiile comerciale aflate în subordinea Gabrielei Firea.

Citeşte şi: Gabriela Firea: Toate maşinile fără număr de Bucureşti şi Ilfov ar putea plăti o taxă pe zi pentru intrarea în Capitală

„Noi USR vom face tot ce este posibil, juridic și politic, pentru a opri distrugerea parcului Cișmigiu. E nevoie de fiecare dintre noi. Nu e ușor, dar mai avem un an până când putem scăpa definitiv de inamicul public numărul 1 al Bucureștiului – primarul Bucureștiului, Gabriela Firea”, a mai scris Alexandrescu pe reţeaua de socializare.

Gabriela Firea ameninţă USR-ul cu tribunalul

Azi, Gabriela Firea le-a răspun reprezentanţilor USR tor pe facebook. Edilul spune că îi va duce la tribunal pe cei care îi tot critică proiectul.

„Am înțeles că reprezentanți ai unor asociații și partide doresc prin orice mijloace să ‘salveze’ parcul Cișmigiu de la reabilitare! Văzând că nu au obținut în mediul online efectele scontate, susținând, eronat, că Primăria Capitalei vrea să defrișeze copaci din parcul Cișmigiu, încearcă acum să profite de sensibilitatea pentru probleme ecologice a unor personalități culturale, de a căror imagine doresc să se folosească pentru a derula o campanie calomnioasă împotrivă mea și a Primăriei Capitalei!

Gabriela Firea
foto: Facebook

Așa cum am declarat public, în repetate rânduri, acest proiect urmărește RESTAURAREA acestui parc, păstrând amprenta sa istorică.

Proiectul NU propune înfiinţarea unor noi spații comerciale și nici defrișări de arbori pentru realizarea de restaurante, ci sunt prevăzute plantări noi, dar şi demontarea unor construcţii care imprimă parcului o imagine improprie. Subliniez încă o dată că toate intervenţiile vor fi corelate cu statutul de monument istoric al parcului!”, a scris primarul Capitalei pe Facebook.

„Este ultima precizare publica pe care o fac. Cu cei care mai continuă minciuna cu defrișările și restaurantele, mă voi vedea direct la tribunal!”, a mai precizat Firea.

Încă de la finele lunii iunie, Gabriela Firea le-a propus consilierilor generali să adopte un proiect de hotărâre pentru reamenajarea peisagistică a Grădinii Cișmigiu, scrie ziare.com

În respectivul proiect de hotărâre nu erau trecute, însă, date clare privind lucrări pe care Primăria Municipiului București (PMB) ar urma să le facă în parc. Se menționa, în schimb, doar că reamenajarea – al carei scop era să revitalizeze parcul și să-i puna obiectivele în valoare – urma să dureze 3 ani și să coste cel mult 46.874.455 de lei (adică circa 10 milioane de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ